Loopbaantraject Sterk in je Werk biedt kansen in de zorg

Jantine van den Hurk (45) werkte vijfentwintig jaar lang met bloemen en kwam toen op straat te staan. Toen ze wist wat ze dan wilde, namelijk in de zorg werken, bleek dat nog niet zo makkelijk. Via een loopbaantraject van Sterk in je Werk volgt ze nu een opleiding tot helpende in De Sterrenlanden in Dordrecht.

Jarenlang werkte Van den Hurk als bloemiste. Ze begon toen ze vijftien was. ,,Ik wilde dat graag doen omdat ik hartstikke creatief ben. Ik zie in bijna alles wel iets wat het kan worden. De opleiding tot bloemist was leren en werken tegelijk. Een prima plan vond ik toen, want ik verdiende meteen m’n eigen geld.” In de bloemenbranche werkte ze zo’n 25 jaar. ,,Ik deed in die periode wel een aantal stappen omhoog. Steeds weer volgde ik cursussen om bij te blijven, want dat vak is aan veranderingen en trends onderhevig. Tot het ook in die branche minder werd – bloemen blijven een luxe artikel – en uiteindelijk moest ik na jarenlange dienst bij mijn vorige werkgever weg.”

Carrièreswitch

Van den Hurk kwam thuis te zitten. ,,Rond die tijd ging het slecht met mijn vader en ik raakte in een dipje. Ik kon in die tijd samen met mijn moeder voor mijn vader zorgen en hij overleed uiteindelijk. Die ervaring gaf me de zekerheid dat ik met mensen wilde werken om voor hen te zorgen. Je hoort altijd dat ze mensen nodig hebben in de zorg, dus ik schreef veel brieven. Ik kwam daar zonder opleiding toch lastig tussen en kreeg misschien vijf keer een antwoord. Omdat ik heel graag wilde werken begon ik bij Aafje in de thuiszorg, maar dat was allemaal flex en ik wilde een vast stukje.” Tijdens een dag van het UWV over werken in de zorg kwam Van den Hurk ook niet verder, en uiteindelijk las ze in een krant een artikel over een vrouw die via Sterk in je Werk een opleiding tot helpende deed. Vol vuur vertelt ze: ,,Dáár moet ik zijn, dacht ik meteen.”

Test

Vanaf toen ging het balletje rollen. ,,Ik nam contact op en had een afspraak met een loopbaanadviseur van Sterk in je Werk. Ik had wat sollicitatiebrieven meegenomen en samen maakten we een brief met duidelijke motivatiepunten. Ook moest ik een test doen. Ik kon de test thuis maken, hij duurde twee uur en bestond uit inzichtvragen, taal, sommetjes en puzzels. Ik was wel zenuwachtig, want ik kan niet zo goed leren, maar het ging supergoed. Ik bleek gewoon niveau 3 aan te kunnen!” Van den Hurk koos uiteindelijk voor een opleiding tot helpende op niveau 2. De opleiding duurt een jaar en ze werkt vierentwintig uur, waarvan ze er vier naar school gaat en ook nog huiswerk heeft. Ze voegt toe: ,,Daar gaat nog best wat tijd inzitten, want ik moet veel verslagen maken. Het werk is heel leuk. Ik werk op een afdeling met dementerende ouderen en ik doe van alles. Van eten maken tot eten geven, van wassen tot helpen met de dagelijkse dingen. Het is een groep mensen

waar je best goed contact mee hebt en dat is heel prettig. Ik speel ook vaak een spelletje met ze, doe een puzzel of ik lak nagels. Het is fijn om de mensen te prikkelen, je ziet ze dan opbloeien.”

Droombaan

Contact opnemen met een loopbaanadviseur van Sterk in je Werk was echt een heel goed plan, vertelt Van den Hurk. ,,Dat heeft me zoveel verder gebracht dan alles wat ik daarvoor heb gedaan. Zonder diploma kwam ik er gewoon niet tussen en ik heb echt gepraat als Brugman. Mijn droombaan? Ik zou graag werken in de palliatieve zorg, ik vind die laatste zorg heel erg mooi en dankbaar om te doen. Daarvoor moet ik wel niveau 3 hebben, dus dat komt misschien nog wel. Ik ben ontzettend blij met wat ik nu heb en dat ik dit kan en mag doen.”

Aanmelden

In de week van 17 tot en met 22 september is het Week van de Loopbaan. Een mooi moment om over je loopbaan na te denken. Ook zorgen voor anderen en weet je niet goed waar je moet beginnen? Werk je als vrijwilliger in de zorg en wil je daar als professional aan de slag? Of werk je al in de zorg, maar zou je eens willen sparren over je loopbaan? Meld je dan aan voor een gratis loopbaantraject via www.sterkinjewerk.nl.