Bijzondere editie Hoeksche Waardse Molendag

|20 oktober|
De Hoeksche Waardse Molendag! Een bijzondere editie deze keer, want voor het eerst in tachtig jaar zullen alle molens tegelijkertijd weer in beweging zijn.

Op 20 oktober a.s. is het weer zover! Van 10:00 tot 16:30 zetten de molenaars en vrijwilligers de molendeuren weer wagenwijd open. Tussen 10:00 en 16:30 uur kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is. Stuk voor stuk werktuigen met elk hun eigen verhaal en techniek.

In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nu nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. Zo is de Oostmolen langs de N217 de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en heeft Goudswaard de oudste nog resterende ‘stenen grondzeiler’ van Nederland. De molens van Goudswaard en Piershil, die in het afgelopen jaar grondig zijn gerestaureerd, zijn dit jaar weer van de partij. Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” te Strijen en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen ook dit jaar wederom mee. Zo bakt bakker Jan de Koning op die dag verse warme molenbroden, is er in het museum van Strijen een digitale fototentoonstelling over de Strijense molens en laat Arjan van der Hoeven zijn stoommachine in Goudswaard weer diverse machines aandrijven.

Ook op de molens zijn er verschillende activiteiten waaronder een imker en een demonstratie glas-in-lood op De Goede Hoop in Mijnsheerenland en in Westmaas een kleurwedstrijd en quiz voor kinderen. Op de molen van Puttershoek is er verkoop van molenbrood, staan er enkele oldtimer vrachtwagens en kunnen de jeugdige bezoekers tegen een kleine vergoeding een eigen molentje timmeren. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en wanneer mogelijk ook malen.

Bezoekers aan de Molendag Hoeksche Waard kunnen op elke deelnemende locatie een stempel sparen. Bij vijf stempels of meer behaal je een overheerlijke pannenkoek bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de molendag gratis te verkrijgen is.
Meer informatie over de molendag verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag, te volgen op www.facebook.com/molendaghw of via www.molensbinnenmaas.nl.

Deelnemers aan de Hoeksche Waardse Molendag 2018:

Molen van Goidschalxoord
(Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord)

De Swaen (vanaf 12:00 uur)
(Spuidijk 29 – Nieuw-Beijerland)

De Stoomgenerator
(Molendijk 81 – Goudswaard)

Korenmolen Windlust
(Molendijk 63 – Goudswaard)

Korenmolen Landzigt
(Molendijk 19 – Zuid-Beijerland)

Korenmolen Simonia
(Molendijk 39 – Piershil)

Korenmolen Windlust
(Van Koetsveldlaan 2d Westmaas)

Korenmolen De Goede Hoop
(Molenweg 17 – Mijnsheerenland)

De Oostmolen
(Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland)

Korenmolen De Lelie
(Molendijk 2 – Puttershoek)

De Poldersche Molen
(Polderdijk 25 – Maasdam/Sint-Anthoniepolder)

Korenmolen De Hoop
(Gatsedijk 4a – Maasdam)

Korenmolen ‘t Vliegend Hert
(Molendijk 35 – ’s-Gravendeel)

Museum ‘Het Land van Strijen’
(Kerkstraat 47 – Strijen)

Museum ‘De Oude Bakkersschuur’
(Hoeksedijk – Maasdam)