Gezondheidscijfers ZHZ nu met één druk op de knop beschikbaar

Op hoegezondiszhz.nl kunnen inwoners en organisaties voortaan met één druk op de knop de gezondheid in de regio checken. De GGD ZHZ lanceert deze website om haar regionale gezondheidsinformatie beter toegankelijk te maken voor iedereen. Te beginnen met nieuwe cijfers over kinderen van 0-12 jaar.

De GGD monitort structureel de gezondheid in de regio en presenteert die cijfers vanaf nu overzichtelijk op één plek. Wie naar hoegezondiszhz.nl gaat, kan via een ‘dashboard’ met knoppenmenu een keuze maken uit gezondheidsthema’s. Karel van Hengel, directeur GGD: “De GGD beschikt over een schat aan actuele gezondheidscijfers. De toegang tot die cijfers ging altijd via een databank waarin je de weg moet weten. Met hoegezondiszhz.nl maken we deze cijfers voor iedereen veel beter toegankelijk en inzichtelijk. Een goed hulpmiddel bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van beleid door gemeenten.”

Het duurt even voordat alle cijfers van de GGD in het dashboard zijn opgenomen. Als eerste zijn nu de nieuwste cijfers uit de Kindmonitor beschikbaar, die dit jaar voor het eerst is uitgevoerd. In overzichtelijke grafieken en tabellen is informatie beschikbaar over bijvoorbeeld opvoeding, gebruik van sociale media en overgewicht. Coördinator onderzoek Evelien van Zwanenburg: “In nauwe samenwerking met de JGZ zijn deze cijfers tot stand gekomen. Via de knop ‘mentale veerkracht’ zie je bijvoorbeeld dat 93% van de kinderen weerbaar is, maar ook 34% in de voorafgaande drie maanden is gepest. En via de knop ‘slapen’ dat 60% vlak voor het slapengaan nog met een beeldscherm bezig is. Ook opvallend, achter de knop ‘gezin’: 11% van de gezinnen heeft moeite met rondkomen. De resultaten zijn interessant voor bijvoorbeeld gemeenten, maar ook voor scholen of maatschappelijke organisaties en natuurlijk ouders. Vooral door hoe we ze nu presenteren.”