Emely de Heus, razendknap tweede in NK Karten!

De Senioren-klasse is vermoedelijk de sterkst bezette klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, bovendien is Emely de Heus één van de weinig meisjes in de klasse. Toch slaagde de pas vijftienjarige kartster uit Oud-Beijerland – dochter van autocoureur Bert de Heus – erin vrijwel iedereen te kloppen tijdens de zevende ronde van het NK. Ze werd heel knap tweede en nam dan ook vol trots de bijbehorende beker in ontvangst.

“Ik ben echt heel blij. Ik ben in het NK nog nooit op het podium geëindigd”, zei de ietwat verbaasde Emely na afloop. “De kart lag het hele weekend goed, de afstelling was ditmaal goed. Dat is wel vaker zo trouwens, maar vaak werd ik dan van de baan gereden. Nu ging alles goed. En ondanks een kromme achteras ben ik in de prefinale toch nog tweede geworden. Daarna ging de finale ook goed.” Het duidde erop dat haar snelheid echt dik in orde was. Maar omdat ze in een ingeklikte voorbumper had, kreeg ze na afloop van de prefinale een tijdstraf van drie seconden waardoor ze uiteindelijk als derde werd geklasseerd.

Foto:@Bas Kaligis

Dat was niet eens ongunstig voor wat betreft haar startpositie tijdens de finale. De derde plaats betekent starten achter de polesitter, aan de binnenkant van de baan. Desondanks verliep de finale in het begin wat minder goed dan ze had gehoopt. “Maar later ging het beter.” Het kwam haar uiteindelijk op een razendknappe tweede plaats te staan.

Hoe ze die topprestatie verklaarde? “Ik heb vooral aan het begin van het seizoen veel geleerd”, zei Emely. “Ik weet nu dat ik soms wat langer moet wachten met een bepaalde actie op de baan. En dat ik rustig moet blijven. Ik heb wat dat betreft veel aan mijn vader. Hij geeft me vaak tips. Hij heeft zelf gekart en zit in de autosport.”

Dat verklaart min of meer waarom Emely ook is gaan karten. Al was het geen abc’tje, legde ze uit. “Op een gegeven moment begon mijn broer ermee en ik ging altijd mee kijken. Maar mijn vader vroeg me niet of ik ook wilde rijden. Daarom heb ik op een gegeven moment zelf maar gevraagd of ik ook mocht rijden. We zijn dat toen meteen gaan doen. In Strijen reed ik voor het eerst in een kart.”

Nou ja, voor het eerst… Toen ze heel klein was, had ze op het erf van haar ouderlijk huis al eens tussen pylonen door gereden. “Maar toen was ik niet echt geïnteresseerd. Op mijn negende ben ik weer begonnen. En toen vond ik het echt leuk. De snelheid, alles eigenlijk. Ik zat eerst op voetbal, maar dat was geen sport voor mij. Ik was te egoïstisch voor een teamsport omdat ik alles zelf wilde doen. Een individuele sport lag me dus beter.”

Inmiddels is ze al jarenlang een gepassioneerd karter. En daar houdt het wat Emely betreft niet bij op. In april haalde ze haar racelicentie op het circuit van Zandvoort. “Ik denk dat ik volgend jaar nog bij de Senioren kart, maar het jaar daarna hoop ik te kunnen overstappen naar de autosport. In wat voor klasse ik dan wil rijden, dat weet ik nog niet precies. Maar TCR vind ik leuk om naar te kijken en het lijkt me ook leuk om zelf te rijden.”

Dat is dus nog toekomstmuziek. Op de korte termijn wacht haar de achtste en laatste race van het NK. Die wordt volgende maand op het circuit van Genk gehouden. Dat komt goed uit, want het is Emely’s lievelingsbaan. “Ik verwacht daar weer op een goede plek te kunnen eindigen. Sowieso in de top vijf, maar het liefst natuurlijk in de top drie!”

Emely de Heus wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door De Heus Tractoren en Eurotrac.