Eerste editie Het Laatste Eiland is een ware ontdekking

De eerste editie van Het Laatste Eiland op Tiengemeten betekende een ware ontdekking voor wie nieuwsgierig is naar de combinatie van natuur, kunst en muziek. Op zaterdag 15 september was het natuureiland in het Haringvliet het decor waartegen flora en fauna, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol speelden. Met optredens van o.a. Het Gezelschap en broeder Dieleman en een zoektocht met de boswachter naar Het Kleine Kutvogeltje was Het Laatste Eiland een intiem evenement waar kunst, muziek en natuurbeleving centraal stond.

In de bosjes

Tijdens Het Laatste Eiland kwamen bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking met natuur, muziek en kunst door allerlei excursies, optredens en installaties. Zo vertelde een aantal gasten tijdens het talkshowprogramma In de Bosjes de meest ongewone, ranzige en futuristische verhalen over het eiland. Dankzij stadsecoloog André de Baerdemaker weten we nu dat het goorste dier dat terugzwemt na het openzetten van de sluizen de zeeprik is. Bezoekers leerden vogels spotten en kregen een stoomcursus natuurfoto’s maken.

Met Theatergroep Powerboat werd een reis langs eiland-emoties gemaakt. Eva Pelt maakte voor steeds een enkele bezoeker speciaal op maat een liedje.

“Deze eerste editie van Het Laatste Eiland is met opzet intiem gehouden. De natuur van Tiengemeten geeft een nieuwe betekenis aan de programmering van Het Laatste Eiland. Maar dat Het Laatste Eiland Tiengemeten óók nog veel meer moois te bieden heeft, gaan we in de toekomst bewijzen. Dit smaakt in elk geval naar meer”, zegt projectleider Rosa Schol.

De Powerboat

Aanleiding voor Het Laatste Eiland was het herstel van de verbinding tussen zee en rivier door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Voor het Haringvliet betekent dat een ambitieus natuurherstelplan en een recreatieve impuls.

Het Laatste Eiland is ontstaan vanuit het Droomfondsproject Haringvliet en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de Landschapstafel Haringvliet van de provincie Zuid-Holland. In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds – samen.

Tijdens Nieuwsradio Hoeksche Waard spraken we tijdens het festival met Mark Mandemakers, initiatiefnemer van het festival. Beluister hier het gesprek terug.