Actrice ‘special guest’ bij IB-uitreiking op De Willem

CSG Willem van Oranje begroet vrijdag 14 september 74 leerlingen die afgelopen schooljaar hun havo- of vwo-diploma hebben behaald. De leerlingen keren terug naar hun oude school om hun International Baccalaureate-certificaat (IB) in ontvangst te nemen. Dat krijgen zij uit handen van Yela de Koning, oud-leerlinge van De Willem en tegenwoordig actrice bij Het Nationale Theater.

Yela de Koning (Foto door Bart Grietens)

De uitreiking van de IB-certificaten aan de tweetalig onderwijs-leerlingen (tto) is altijd een feestelijk moment op de scholengemeenschap. Met het behalen van hun IB tonen de leerlingen aan dat zij in schrijven en spreken het niveau van near-native speaker hebben bereikt. Dat is een groot voordeel bij hun vervolgstudie op hogescholen en universiteiten, waar veel colleges in het Engels worden gegeven, maar ook bij studies in het buitenland.

51 vwo-leerlingen behaalden hun IB en 23 havo-leerlingen.

Yela de Koning is ook een voormalig tto-leerlinge van De Willem. Zij behaalde in 2012 haar tweetalig vwo-diploma, deed auditie voor de toneelschool, volgde Shakespeare-lessons in Engeland en begon daarna haar studie op de Toneelacademie Maastricht. Daar studeerde zij vorig jaar af. Sinds begin dit jaar is zij als jong acteertalent aangenomen bij Het Nationale Theater, het grootste Nederlandse toneelgezelschap. Deze week is zij begonnen met de repetities voor het nieuwe stuk ‘We zijn hier voor Robbie’ met bekende acteurs als Stefan de Walle en Mark Rietman.

CSG Willem van Oranje is de enige middelbare school in de Hoeksche Waard waar tweetalig onderwijs wordt gegeven. Sinds een groot aantal jaren is De Willem senior tto-school. Dat betekent dat de docenten op hoog niveau Engelstalig onderwijs geven aan de tto-leerlingen. Die starten met tto in de havo- en vwo-brugklas, daarna kunnen ze verder op tweetalig havo, -atheneum of gymnasium. Onderzoek toont aan dat het gebruik van moderne vreemde talen als voertaal ook bij andere vakken rendement kan opleveren. Tto-leerlingen scoren gemiddeld 0,5 punt hoger bij andere vakken.