Unieke droogte-inspectie dijken waterschap succesvol afgerond

De langdurige droogte heeft op een aantal plekken in de regio van waterschap Hollandse Delta gezorgd voor een kritische conditie van de dijkbegroeiing. De situatie is niet urgent of problematisch, maar wordt goed in de gaten gehouden. Dat is de conclusie na de unieke droogte-inspectie van vorige week van de ongeveer 300 kilometer dijken met grasbekleding. Een tiental waterschapwerknemers voerde de inspectie uit. “We zien dat er op een aantal plekken aandacht nodig is. Daar is het gras korter dan vijf centimeter”, zegt dijkexpert Jan-Kees Bossenbroek.

Stormseizoen

De plekken bevinden zich op Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Op vier locaties grazen ook schapen. Inspecteurs van het waterschap bekijken of de schapen kunnen blijven. Als het gras erg kort is, bestaat het gevaar dat de dieren de wortels eten waardoor het gras zich niet herstelt. “Het gras maakt dijken erosiebestendig en draagt zo bij aan de veiligheid. Wij hebben nog enkele weken tot 1 oktober, de start van het stormseizoen, dan moet de grasmat hersteld zijn. Gelukkig wordt regen verwacht, zelfs een klein beetje scheelt al”, aldus Bossenbroek.

Eén druk op de knop

Op enkele plaatsen hebben inspecteurs scheuren of kale plekken geconstateerd. Die worden snel aangepakt. “De droogte heeft zeker invloed gehad op de grasmat”, zegt directeur Jan Aleman, “Door de snelle actie van onze medewerkers zijn we op tijd om de schade voor het stormseizoen te herstellen. Daarbij hebben wij als organisatie zaken kunnen testen, zoals onze speciale dijkinspectie-app die direct resultaten zichtbaar maakt. Vroeger hadden wij een grote hoeveelheid aantekeningen moeten doorbladeren nu weten wij met één druk op de knop hoe het ervoor staat.”