Senior met kwaal kan droomhuis in Hoeksche Waard niet vinden

Onlangs op AD.nl, geschreven door Bas Boerma

Er is een schrijnend tekort aan gelijkvloerse woningen in de Hoeksche Waard. Cijfers tonen aan dat bijna een op de tien inwoners 75 jaar of ouder is, maar als de fysieke gebreken toeslaan is er voor hen nauwelijks een huis te vinden.

Plaatsen waar gelijkvloerse woningen staan zijn op één hand te tellen. Bungalows zijn schaars en appartementen die nu worden opgeleverd zijn jaren geleden al verkocht. Het aantal ‘eenverdiepingswoningen’ in de Hoeksche Waard is laag, zeggen makelaars.

Lees verder op AD.nl

[bak]Zij zien het al een paar jaar aankomen. Het gegeven dat de Hoeksche Waard vergrijst is alom bekend, maar er is onvoldoende ingespeeld op het voldongen feit dat ouderen langer in hun huis blijven maar vroeg of laat te maken krijgt met fysieke gebreken. Want wie een kunstheup krijgt of met ernstig knieprobleem kampt, wil het huis met een trap maar wat graag inruilen voor een woning zonder verdiepingen.

“Het klopt. Maar eigenlijk geldt dit voor alle categorie huizen. Er is een tekort aan gelijkvloerse seniorenwoningen, maar ook aan gezinswoningen, starterswoningen en huurhuizen”, zegt woonwethouder Piet van Leenen van Oud-Beijerland. “En stel dat er morgen 200 nieuwe woningen worden opgeleverd, dan zijn die een dag later al verkocht.”

Hij wijdt het ‘bungalowtekort’ vooral aan de economische crisis en de veranderingen in de zorg. “Door de recessie, grofweg tussen 2005 en 2015, is er gewoon weinig gebouwd omdat het economisch tegenzat. Daarnaast mogen zorginstellingen geen mensen meer opnemen met een kleine zorgvraag. Daardoor is de doelgroep van senioren met lichte klachten die zelfstandig wonen dubbel zo hard toegenomen.”

Voetbalelftal

Toch is de Hoeksche Waard bezig met een flinke inhaalslag. Woonwijken worden in Oud-Beijerland, Puttershoek, ‘s-Gravendeel, Numansdorp en in Korendijk om de haverklap opgeleverd. In Oud-Beijerland verschenen recent nog twee grote appartementencomplexen in Poortwijk III en is in de Open Waard plek voor nog eens vijftig appartementen ingetekend.

Maar het gros van de woningen is voor gezinnen en starters. “Terwijl senioren die verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een appartement een mooie gezinswoning achterlaten. Zo krijg je doorstroom”, zegt Van Leenen. Hij vergelijkt het soms met een voetbalelftal. “Begint je verdediging al bij de aanvallers, de senioren in dit geval, of bouw je het op van achteruit. Voor beide valt iets te zeggen. Starters en gezinnen willen ook graag de luxe van een nieuwbouwwoning.” [/bak]