“OUD-BEYER BOUWSTAD” in aanbouw

Een getimmer van vanjewelste ! Ook dit jaar wordt er weer hard gewerkt aan het Zalmpad tijdens het jaarlijks terugkerende evenement; “ Huttenbouw Oud Beijerland “ een heus dorp in aanbouw!

-Door Anita van Bruggen, 23 augustus 2018

Om 10.00u vanochtend werd de eerste paal geslagen van: “ Oud-Beyer Bouwstad”! Het thema dit jaar: “Bouw je eigen stad na” En dat allemaal met het vele, door bedrijven uit de omgeving geleverde hout, die het graag afstaan zodat ze de kosten van het afvoeren ervan kunnen besparen. “ Wat overblijft gaat naar de scouting, daar wordt het gebruikt als stookhout ”,” Meestal genoeg voor een heel jaar!” “Er ligt nu zelfs nog wat van afgelopen keer.”” Zo helpen we elkaar”, aldus Frank den Tuinder de organisator van het geheel, die zelf als kleine jongen de spijkers erop los heeft geslagen en nu werkt als welzijnwerker bij Jongerenwerk Hoeksche Waard en dit evenement onder zijn hoede heeft.

Er heerst een vrolijke boel op het Bouwterrein waar de geur van versgebakken broodjes je tegemoet komt. Op de achtergrond hoor je de vrolijke muziek van K-3.

Als er hard gewerkt wordt heeft men trekt, en dat is te zien.
De vele broodjes boven het kampvuur onder toezicht van leden van scoutinggroep Oud-Beijerland gaan er gretig in. Iedere deelnemer mag zijn eigen broodje afbakken!
Een groot springkussen zorgt voor nog meer pret.
Als klap op de vuurpijl mag elke deelnemer in groepjes een ritje maken met een legertruck door het natuurgebied de Staart, waar zij één worden met de natuur.

Veel fantasie, creativiteit en plezier laat de mooie bouwprojecten leven!

Zo zijn er vele kerken in aanbouw! “Dit wordt een kinderboederij-kippenkerk met strobak, rustbankje en zelfs een zwembad “ laten Emy en Tavi van 12 jaar met trots zien. Finn van 9 laat de hoge toren van zijn kerk zien. De klok komt morgen! “Zo kunnen we liefde vragen aan de lieve heer!” Ook de “Heeren van Beijerland” ontbreekt niet .”Wij hebben een dakterras met lounge-hoek gemaakt. Het restaurant is beneden en de bediening moet nog komen” Glunderende blikken van Rens en Saar van 7 die snel verder gaan met klussen. Tenslotte staat de opening morgen op de planning.

Ook het Oude Raadhuis is in aanbouw. De grote trap staat al. Wouter van 8 vertelt over de snoepwinkel die hij met zijn vriendjes aan het bouwen is : “ Tegen de gevel komen spekkies” .

Natuurlijk hoort er ook een haven te zijn. En die is er! Havenmeesters Jasper van 10 en Daniel van 9 loodsen morgen de boten binnen.

De pizzeria van stichting UP, het daarbij behoren voetbalveldje en gebouw is in opkomst. Het is hard werken voor “Lotte, Leah en Koen, maar het resultaat mag er zijn! Keurig afgewerkt!

“Dit wordt ijssalon Gebo, de buurman van mijn opa is de baas , en ik ken hem ook “! Morgen komt het interieur”. Vrolijke gezichtjes van Roos en Tessa die uitleggen waarom er geen echt ijs te vinden is.

De eerste dag zit erop! Morgen komt het er op aan “wie krijgt de ambtsketting omgehangen, welk project wint de hoofdprijs :” Het zijn van burgemeester en wethouders van het houten dorp inclusief een feestelijke ontmoeting met de burgervader op het gemeentehuis.

Er zal beoordeeld worden op leeftijd, creativiteit en samenwerking!

Moe, vuil en hongerig gaan de 240 deelnemertjes op weg naar een volle broodtrommel voor een spannende tweede klusdag!