‘OM verliest zaak tegen A29-boetes’

|Onlangs op AD.nl door Bas Boerma|

Het Openbaar Ministerie (OM) kan het terugbetalen van tienduizenden flitsboetes op de A29 bij Heinenoord niet ontlopen. Dat voorspelt verkeersrechtadvocaat Hans van Riet uit Rotterdam.

Het OM gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die stelt dat een automobilist een boete van 113 euro niet hoeft te betalen omdat de kromming in de weg een nauwkeurige meting vanaf hectometerpaal 14.7 in de weg staat. ,,Het lijkt mij dat het OM die zaak gaat verliezen’’, zegt Van Riet desgevraagd.

Lees verder op  AD.nl

[bak]Het Openbaar Ministerie zelf denkt in hoger beroep wel degelijk een kans van slagen te hebben enheeft een onafhankelijk meetinstuut gevraagd om nieuwe metingen te doen bij de ingang van de Heinenoordtunnel. Daarmee zet het vraagtekens bij de meting die de rechter begin dit jaar heeft laten uitvoeren vanaf hectometerpaal 14.7, waar de ‘verdachte flitser’ werd geïnstalleerd.

Het OM zegt wel te begrijpen dat er twijfels zijn over de juistheid van de snelheidsmeting, maar wil toch een extra onderzoek. Dat komt de geloofwaardigheid van de overheidsinstantie niet ten goede, blijkt uit reacties op sociale media.

Uit cijfers van Flitsmeister, dat door automobilisten wordt geïnformeerd over de mobiele flitsers langs de Nederlandse wegen, blijkt dat dit en vorig jaar meer dan dertig keer is geflitst vanaf hectometerpaal 14.7. Dat komt neer op tienduizenden bekeuringen, gaf het OM eerder al aan.

Agenten

Dat de flitser zo vaak langs de A29 werd opgesteld is dubieus, omdat agenten van het Rotterdamse politiekorps meerdere keren te kennen hebben gegeven dat een nauwkeurige meting voor de tunnelingang niet mogelijk is. Zelfs nadat de rechter een snelheidsboete had kwijtgescholden vanwege de onjuiste meting, werd de mobiele flitscamera nog minimaal twee keer langs de snelweg in de Hoeksche Waard geplaatst.

Tot er een uitspraak is gedaan in het hoger beroep worden alle lopende beroepen in deze zaak bevroren. Ook stopt het Centraal Justitieel Incassobureau tijdelijk met het innen van openstaande verkeersboetes die voor deze locatie zijn uitgeschreven. [/bak]