Ode aan Lynyrd Skynyrd gitarist Ed King (68) bij Don’t Forget The Music

In de uitzending van 27 augustus brachten we weer een ´ode aan een dode´;
Oud gitarist Ed King van Lynyrd Skynyrd en de bedenker van één van ’s werelds bekendste gitaarriffs  ‘Sweet Home Alabama’ overleed vorige week op 68-jarige leeftijd. Hij inspireerde ook talloze andere gitaristen, zoals wijlen Metallica bassist Cliff Burton bijvoorbeeld. In de uitzending draaiden we de track ‘Saturday Night Special’. Ed King was ook mede schrijver van deze minder bekende track, maar zeker niet minder bemind. Gebruikt in TV series, zoals The Walking Dead en videogame  Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned. Song gaat over de wapenbeheersing. De tekst verwijst naar de goedkope handguns die in de volksmond worden geassocieerd met de term ‘Saturday Night Special’ en associeert ze met impulsief geweld. In 1977 kwam een groot deel van de band om het leven bij een vliegtuigcrash. Ed King was toen net uit de band gestapt. Zijn vervanger, Steve Gains, overleefde de vliegramp niet.

 

Vergeten Dansplaat
Elke week brengen we ook een vergeten dansplaat ter gehore, vaak uit de 70’s, 80’s of 90’s. Deze week was dat ‘Going Dancing Down The Street’ van de Peter Jacques Band; Een Italiaanse Disco- band, gecreëerd door de Frans-Italiaans-Amerikaanse zakenman Jacques Fred Petrus en songwriter en producent Mauro Malavasi. Bijzondere was dat deze Italiaanse disco band die geen Italo Disco stijl maakte. Het is eerder echte, “traditionele” Amerikaanse discomuziek geproduceerd in Italië. Dat wordt duidelijk weerspiegeld in de specifieke klank in dansstijl en vrolijk ritme, en in het feit dat het vooral in de VS werd verkocht.

 

Klompentip
Ook geven we de luisteraars wekelijks een aanvraag-tip voor het programma “Muziek op Klompen. De klompentip was een Nederpop uitvoering van een heel oud zeemanslied; Kaap’ren Vaaren. De exacte oorsprong is niet preciest bekend, maar als eerste werd er over geschreven in 1856. Maar waarschijnlijk is het dus ouder. Het meest waarschijnlijke is dat het lied is ontstaan bij de Duinkerker Kapers tijdens de 80 jarige oorlog, maar dan wel in een simpelere vorm. Toen in de 19e eeuw het lied ontdekt werd, was het ook nog niet volmaakt. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de volledige tekst ontstaan en in 1974 dus de Nederpopversie van Fungus.

 

De uitzending is terug te luisteren via ‘gemist’.