Koeien van boer Cees niet naar Fokveedag

|Onlangs op AD.nl door Suzanne Eijgenraam & Eva de Graaff|

De koeien van Cees van der Wekken uit Maasdam ontbreken zaterdag op de Fokveedag in Hellevoetsluis. De veehouder, wiens koeien meermaals de titel ‘mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden’ in de wacht sleepten, vindt het door de hitte onverantwoord zijn dieren mee te nemen.

Lee verder op  AD.nl

[bak]Acht koeien wilde Van der Wekken aan de keuring tijdens het plattelandsevenement op Voorne-Putten laten meedoen. Maar hij heeft, met pijn in het hart, besloten niet te gaan. Het welzijn van de dieren is voor hem het belangrijkst. En die moeten nog bijkomen van de hitte. ,,Het was deze week zó heet, daar hebben de koeien veel last van gehad”, vertelt Van der Wekken. ,,Ze hebben wat tijd nodig om te herstellen.”

Daarom wil hij zijn dieren niet op zaterdagmorgen om half vijf in een vrachtwagen zetten, waar ze uren in moeten staan. ,,Het is jammer, maar ik doe het niet.”

Kampioen Carla 109, die in het verleden twee keer is uitgeroepen tot mooiste koe, zou er sowieso niet meer bij zijn. Zij is inmiddels elf jaar oud en met pensioen. ,,Maar ik had wel andere kanshebbers.”

Teleurstelling

De organisatie van de Fokveedag laat weten dat de beslissing aan Van der Wekken is, maar dat ze die jammer en rigoureus vinden. ,,Er is totaal geen gevaar voor mens en dier”, benadrukt voorzitter Bert Poot. Hij beseft dat de koeien in de aanloop naar het evenement dinsdag een ‘superslechte dag’ hebben gehad door de hitte. ,,Maar daar hebben alle veehouders mee te maken. De strijd is eerlijk.”

Zoals het er nu uitziet, wordt het zaterdag prima weer voor een Fokveedag. De organisatie had echter nagedacht over maatregelen die bij extreme hitte moeten worden genomen. Een daarvan was dat veehouders de volwassen melkkoeien zouden thuislaten en alleen met kalfjes komen. ,,Die kunnen beter tegen de warmte.”

Weg vrij voor concurrenten

Van der Wekken is de enige die zich vanwege het weer heeft afgemeld. Jan-Willem Hoftijzer uit Zwartewaal op Voorne-Putten gaat wel. Ook hij nam de kampioensbeker de laatste jaren geregeld mee naar huis en won vorig jaar met Grana’s Pie 2. ,,Natuurlijk moet je goed blijven kijken naar je koeien, maar vooralsnog gaat het best goed met ze”, zegt Hoftijzer.

Uiteraard hadden zijn dieren de afgelopen week ook last van de warmte. ,,Maar ze hebben binnen gestaan, onder een geïsoleerd dak. Dat is comfortabeler dan buiten in de zon.” De voorbereidingen voor de keuringen, zoals het wassen van de koeien en het oefenen, deed hij ‘s avonds in plaats van overdag.

Zeker is dat er een andere winnaar is. Grana’s Pie 2 is er namelijk niet bij. Zij is zwanger. Het leuke is dat Hoftijzer haar moeder wél meeneemt. Zij werd in 2014 al eens algemeen kampioen. ,,Ze is inmiddels bijna 11 jaar oud, maar nog in prima conditie.” [/bak]