Hugo Claus, Con amore

8 september t/m 16 december 2018
“Ik ben een gemene listige placeur als petanquespeler. Ik reveleer hierin veel meer mijn ware aard: willen winnen à tout prix en verwarring stichten. Niet vals spelen, maar alle gemene trucs gebruiken. Veel meer dan in de literatuur leert men daarin mijn karakter kennen.” – Hugo Claus
Met ‘Hugo Claus, Con amore’ toont de Kunsthal, tien jaar na zijn dood, de Belgische grootmeester Hugo Claus in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden – “niet óver Claus, maar vóór Claus” – en schetst een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret.
Te zien zijn originele handschriften, foto’s, film- en geluidsfragmenten, beeldende kunst, manuscripten, dichtbundels en boeken, waaronder een aantal unieke objecten die zelden getoond zijn. Zoals een schetsboekje van Claus waarin hij een weergaloze reeks nieuwe tekeningen maakte, toen het schrijven aan het einde van zijn leven moelijker werd. Naast een selectie schilderijen en schetsen van Hugo Claus omvat de tentoonstelling ook werken van kunstenaars met wie Claus bevriend was, die hem inspireerden of met wie hij samenwerkte, waaronder Karel Appel, Pierre Corneille, Asger Jorn, James Ensor en Leon Spilliaert. Het publiek ontdekt ook het originele geïllustreerde manuscript van Herbarium, de mythische dichtbundel die Claus in één nacht schreef voor zijn toenmalige geliefde, actrice Ellie Overzier.Rebel zonder kousen 
De tentoonstelling is geen klassiek overzicht van de omvangrijke carrière van Hugo Claus. De meest bekroonde auteur van België schreef duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en talrijke romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is. ‘Con amore’ schetst in negen thema’s, zoals ‘Un Flamand à Paris’, ‘Het ras van de glimlach’, ‘Zeezucht’ en ‘Rebel zonder kousen’, op associatieve wijze het beeld van een man die alles met liefde en humor leek aan te pakken. In de tentoonstelling zie je de grootsheid van de meester, zijn passie voor het leven, jazz, Parijs en Rome, erotiek en zijn fascinatie voor actrices, of zoals hij deze zelf noemde “het ras van de glimlach”, onder wie Ellie Overzier, Kitty Courbois en Sylvia Kristel. Als terugkerend thema is er zijn liefde voor het spel. Claus vond een zachte leugen vaak veel heilzamer dan de harde waarheid.Gastcurator Marc Didden is sinds zijn jonge jaren gefascineerd door Hugo Claus. Hij werkte meermaals met hem samen, maakte in 1994 een documentaire over Claus en publiceerde in 2013 bij uitgeverij De Bezige Bij ‘Hugo Claus. Een Hommage’. Marc Didden: “Als ik aan Hugo Claus denk dan is de volgende gedachte die zich aan mij opdringt altijd vanzelf ook ‘Con amore’. Wanneer hij schreef, schilderde, acteurs regisseerde of zich in het publiek moest vertonen, dan gebeurde dat altijd met de grootst mogelijke menselijkheid. Met een zeldzame zachtheid, een minzame stem en een jongensachtige glimlach.”

Opening vrijdagavond 7 september 19.30 uur 
De opening vindt plaats op vrijdag 7 september om 19.30 uur. De tentoonstelling wordt geopend door Suzanne Holtzer, hoofdredacteur literatuur van De Bezige Bij, met een introductie door Paul Dujardin, kunsthistoricus en directeur-generaal van BOZAR in Brussel.
Pers is van harte welkom bij de opening aanwezig te zijn. Persvoorbezichtingen en interviews met de gastcurator zijn mogelijk op afspraak. Aanmelden voor de opening en perspreviews graag via communicatie@kunsthal.nl

Tentoonstellingspartners

‘Hugo Claus, Con amore’ is georganiseerd door BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten Brussel, in samenwerking met Kunsthal Rotterdam.

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een Nederlandstalige catalogus verschenen, uitgeverij Lannoo en BOZAR Books. ISBN 978 94 014 5089 8 (NL) 256 pagina’s | Hardcover| € 29,99