Fototentoonstelling ‘De Ramp in focus’ wegens succes geprolongeerd

De fototentoonstelling ‘De Ramp in focus’ in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, is al door ruim 65.000 bezoekers gezien. Daarom is besloten de tentoonstelling die in september zou eindigen, te prolongeren tot eind januari 2019.

De tentoonstelling die in februari van dit jaar geopend werd bestaat uit zeventig originele foto’s van de iconische fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger.

De foto’s van zes fotografen, die in de galerie hangen in de nieuw ingerichte caisson 4 van het Watersnoodmuseum, zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum uit Rotterdam. De foto’s van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam.

Impact
De foto’s geven een impressie van de situatie in de getroffen gebieden, in februari 1953. Er zijn foto’s van de hulpverlening, de overlevenden, de impact van het water, de evacuatie en al dat wat de fotografen wilden vastleggen met hun documentaire fotografie. In de jaren vijftig ontstond een kentering van persfotografie naar documentaire fotografie, waarvan de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is.

Uit onderzoek is gebleken dat veel bekende Nederlandse fotografen (zoals Ed van Wijk, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Kees Molkenboer, Dolf Kruger en Aart Klein) die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, in de begindagen van de ramp naar de plek des onheils zijn afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hen typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien. Een aangrijpende selectie uit die series wordt getoond in het Watersnoodmuseum; voorlopig dus nog tot eind januari 2019.

Nieuw boek
Omdat het dit jaar 65 jaar geleden is dat de watersnood plaatsvond is er een nieuw boek met foto’s van de watersnoodramp uitgegeven, met de titel ‘De Ramp’; door Uitgeverij Komma in Den Haag. In dit boek werk van fotografen Henk Jonker, Ed van Wijk, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Maria Austria, Henk Nieuwenhuijs, Kees Molkenboer, Dolf Kruger, Aart Klein, Martien Coppens, Jo Bokma, Ad Windig en Frits Gerritsen. Een bijzonder document, verkrijgbaar in het museum via winkel en webshop.

Foto: © Ed van Wijk /Nederlands Fotomuseum