Chinese, Ierse, Brabantse en klassieke muziek in theater op Tiengemeten

Het wintertheater op Tiengemeten presenteert tussen 1 november en 1 april zes voorstellingen. Per 1 november gaan alle attracties op Tiengemeten in winterslaap. Alleen de herberg blijft open en biedt en reeks bijzondere theatervoorstellingen, variërend van de populaire Chinese zangeres Ember Swift tot de Matthäus Passion

De formule van het eilandtheater blijkt al negen winters succesvol: een vaartocht met een salonboot vanaf de Hitsertse Kade naar de herberg, een intieme zaal met maximaal 100 stoelen, zodat je de artiesten ongeveer letterlijk in de ogen kunt kijken. Na de voorstelling op zondagmiddag vaart de salonboot degenen die niet blijven eten weer naar de Hitsertse Kade. Ongeveer de helft van de theatergangers blijft eten en gaat na het diner rond 19.00 uur weer aan de vaste wal.

Het winterse theater midden in de natuur op Tiengemeten heeft tot nu toe voldoende respons om zonder subsidie mooie voorstellingen naar de Hoeksche Waard te halen.

Matthäus Passion

Komende winter gaat het wintertheater voor het eerst zelfs op de klassieke tour: de Matthäus Passion wordt uitgevoerd in de herberg. ,,We hebben ons altijd verre gehouden van klassieke muziek omdat dit in de Hoeksche Waard al veel aan bod komt. Maar voor de indrukwekkende Matthäus Passion maken we graag een uitzondering’’, aldus herbergier Hans Oosterhof. De uitvoering op zondag 31 maart is wel een kortere versie en zeer geschikt voor beginners. Deze uitvoering duurt anderhalf uur, onderbroken door een pauze, zonder dat het verhaal uit de passie verloren gaat. Oosterhof: ,, Alle klassiekers zitten er natuurlijk in: Erbarme dich, Sind Blitze sind Donner, het bekende slotkoor.’’

Deze mini Matthäus is voor iedereen die minder tijd of zin heeft in de lange versie, of het om allerlei redenen niet zo fijn vindt om heel lang te zitten. De Mini Matthäus is ook zeer toegankelijk voor iedereen die misschien zo voor de Paasdagen voor het eerst kennis wil maken met het lijdensverhaal van Christus, zoals Bach dat presenteert.

Chinese popdiva
Ook bijzonder is het optreden van Ember Swift, waarmee het wintertheater op 18 november start. Ember Swift is geboren in Canada, maar woont al negen jaar met Chinese man en kinderen in China. Daar is ze een redelijke bekende popster met een stijl die doet denken aan Caro Emerald. Ze beheerst vele stijlen: folk, jazz, swing, funk, pop, rock en blues. Haar repertoire bestaat uit bewerkingen van bestaande songs, zelfgeschreven werk en het op muziek zetten van haar moeders teksten. Die teksten zingt ze afwisselend in het Engels, Frans en Chinees (Mandarijn).

In december speelt de populaire Alex Roeka zijn jubilieumvoorstelling ‘En toen ineens’ op Tiengemeten. Alex Roeka is inmiddels vervlochten met het eilandje. Hij speelde vaker in de herberg en greep het publiek steeds bij de keel met zijn krachtige, ontroerende verhalen over struikelend leven en ondoorgrondelijke liefde. In deze voorstelling overziet Roeka (samen met de topmuzikanten Reyer Zwart en Jeroen Kleijn) een kwart eeuw eigenzinnige Nederlandstalige liedjes en een bijzonder kleurrijk leven.

Niet alleen klassiek was een stiefkindje van het wintertheater, ook hebben er nog nooit Ierse artiesten opgetreden. Oosterhof: ,,Dat is niet bewust, maar toen we de Ierse zanger Kieran Goss hoorden, dachten we wel: het is hoog tijd voor mooie muziek uit Ierland.’’

Kieran Goss heeft een warme stem, toegankelijke liedjes (die doen denken aan James Taylor en Paul Simon) en natuurlijk een vriendelijke Ierse tongval. Kieran maakt muziek sinds zijn negende (toen kreeg hij een gitaar) en presenteert om de drie à vier jaar een CD met liedjes die er toe doen. Het werd nog leuker toen hij trouwde met zangeres Annie Kinsella. Zij begeleidt de zanger-gitarist tijdens de show op bas en zingt tweede stem.

Cabaret en profvoetbal

Afgelopen winter ontbrak een cabaretvoorstelling. Dat vonden de trouwe bezoekers een gemis en daarom wordt dat nu goed gemaakt met een optreden van Janneke de Bijl, overtuigd winnares van de publieks- en juryprijs van Cameretten 2017. Janneke de Bijl speelt op 17 februari een try out van haar programma ‘Zonder zin kan het ook’.

Björn van der Doelen (foto boven) speelde als profvoetballer voor PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Al voor zijn dertigste was hij met voetbalpensioen en begon hij een nieuw leven als succesvol muzikant. Van der Doelen bewees zich afgelopen jaren op het podium en blijkt een boeiend verteller en schrijver van zeer originele liedjes die vaak ontroeren. Eind 2018 verschijnt zijn vijfde CD met de titel ‘Eerwaarde Vader zegen mij, want ik heb gezondigd’

Op het album gaat hij volgens ouderwets Katholiek gebruik te biecht. In de herberg zal de ex-voetballer samen met zijn band ‘De Huursoldaten’ ook zijn zonden overzien en opbiechten. De 7 hoofdzonden: de ijdelheid, de hebzucht, de afgunst en de lust, de gulzigheid, de wraak en die eeuwige gemakzucht zullen allen de revue passeren.

De kaartverkoop voor het wintertheater is uitsluitend via de website https://www.herbergtiengemeten.nl/cultuur (Informatie over de voorstellingen is te vinden onder de knop hoofdstuk Cultuur.)