‘Beleef het en Eet het!’ toch van start na droogte

Je eigen groenten oogsten. Het kan ook deze zomer weer bij Martin de Ruiter in Strijen. Onder de naam ‘Beleef het en eet het’ heeft de akkerbouwer ruim 3,5 hectare van zijn land bebouwd met aardappels, uien, rode bieten, spruitjes en wortels. De Ruiter: “Vanaf het weekend van 25 en 26 augustus tot ongeveer begin november kunnen mensen weer terecht op ons land voor super verse groenten en aardappelen.”

Droogte

Door de droogte in de afgelopen periode liep de groei van de gewassen flink vertraging op. Meestal kan De Ruiter dan ook al eerder oogsten, maar hij moest nu geduld hebben. “Het is als boer ook altijd weer afwachten wat het weer doet. In het voorjaar liep ik geulen te graven om de overvloed aan water af te kunnen voeren. Maar in de zomer was ik dag en nacht in de weer om het land te beregenen. Maar gelukkig kunnen we nu toch de deuren openen en onze prachtige groenten en aardappelen verkopen.”

Boer en consument

Voor De Ruiter is Beleef het en Eet het een manier om als boer weer met de consument in contact te komen. “Ik kan hierdoor mensen, en vooral kinderen, weer laten zien hoe hun eten groeit. Kinderen van tien kunnen je vaak van alles vertellen over hun mobieltje, maar niet over waar hun eten vandaan komt. En daar wil ik verandering in brengen.”

Belangstelling uit het onderwijs

Ook dit jaar lijkt er weer voldoende belangstelling vanuit het onderwijs voor het project. Hoewel particulieren alleen in het weekend terecht kunnen, maakt De Ruiter voor scholen een uitzondering. “Zij kunnen op afspraak ook door de week bij ons terecht. Ik geef dan een presentatie, waarna de kinderen zelf hun eigen eten kunnen gaan oogsten. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun eigen groenten oogsten, twee keer zoveel groenten eten dan anders. En dat is natuurlijk heel positief.” Het project draagt ook bij aan een positiever beeld van de akkerbouw: “Mensen denken bij boeren toch al gauw aan dom, stank en vergif. En daar klopt natuurlijk helemaal niets van.”

Martin de Ruiter

Genieten van de bloemenpracht

Naast de aardappels en groenten, kunnen bezoekers ook prachtige veldbloemen plukken. “We hebben op hetzelfde perceel een strook van twaalf meter breed ingezaaid met allerlei veldbloemen. Een prachtig gezicht waardoor mensen nog meer genieten van hun bezoek aan het land.” Een plaatselijke imker heeft in de bloemenranden meerdere bijenkasten staan. De honing is te koop in de kraam.

Voor de zelf geoogste aardappelen en groenten betalen bezoekers 50 eurocent per kilo. Mensen kunnen terecht op zaterdag en zondag. Het seizoen gaat het weekend van 25 en 26 augustus weer van start. Voor actuele informatie kunnen bezoekers terecht op www.beleefheteneethet.nl