Ambtenaren trainen elkaar voor fusiegemeente bij ‘Hoeksche Campus’

|Onlangs op AD.nl door Bas Boerma|

Ambtenaren van de fusiegemeente Hoeksche Waard gaan elkaar opleiden. De ‘Hoeksche Campus’ moet de verschillen tussen gemeenten overbruggen.

Wie op 2 januari naar de nieuwe gemeente Hoeksche Waard belt, zal niet merken of een ex-medewerker van de gemeente Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk, Strijen of van een van de gemeenschappelijke regelingen de telefoon beantwoordt. Dat is dan te danken aan de Hoeksche Campus, een ‘ontwikkelplatform’ waar ambtenaren al maanden les volgen.

Lees verder op  AD.nl

[bak]Die lessen krijgen ze van elkaar. Is bijvoorbeeld een ambtenaar in Oud-Beijerland goed in het schrijven van een brief, dan volgt een cursus voor medewerkers die daar behoefte aan hebben. Hetzelfde geldt voor een ambtenaar die uitblinkt in Excel of een campagne op sociale media kan uitzetten.

Een van de succesvolste cursussen is Mediationvaardigheden, zegt Heleen Poortvliet van Binnenmaas. ,,Als een inwoner een bezwaar heeft is het voor alle partijen prettiger eerst een informeel gesprek aan te gaan. Vaak zit er een hele wereld achter dat bezwaar en dan kom je door te praten op een vrij eenvoudige oplossing. Niemand heeft zin in een juridisch traject. Die lijn willen we volgen. Dus laten we iemand die in Binnenmaas al op die manier werkt, dat uitleggen aan zijn toekomstige collega’s.’’

Hoewel de gemeenten geografisch gezien al jaren aan elkaar verbonden zijn en de ambtenaren al volgens een ‘gemeenschappelijk protocol’ werken, is op elk gemeentehuis een werkomgeving ontstaan met eigen gebruiken en werkwijzen. Mede door de Campus worden die verschillen weggewerkt.

Duizenden euro’s

Door collega’s elkaar te laten opleiden spaart de gemeente duizenden euro’s uit. Poortvliet: ,,We werken met slechts een paar ingehuurde trainers. De meeste cursussen worden door eigen mensen gegeven. Overigens is niet iedereen die goed is in iets, geschikt om dat over te brengen op anderen. Degenen die dat wel kunnen, krijgen handvatten om kennis zo goed mogelijk door te geven.’’

Poortvliet keek het idee af bij andere gemeenten. ,,Het doel is dat we onze inwoners zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Daarnaast was het nodig omdat we vanaf volgend jaar een van de grootste werkgevers van de regio worden en we het hier aanwezige talent willen benutten’’, zegt ze.[/bak]