Vlinderstichting organiseert workshops tijdens TuinvlinderTelTiendaagse

De tuinvlindertelling is dit jaar extra feestelijk: hij wordt voor de tiende keer georganiseerd. Daarom staat deze zomer in het teken van de TuinvlinderTelTiendaagse. Van 27 juli t/m 5 augustus roepen we zoveel mogelijk mensen op om mee te tellen in de tuin. Doet u ook (weer) mee?

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met  iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Vlinders herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Op vlindersafari in Zoetermeer

Wil je ook weten welke vlinders er in je buurt rondvliegen? Op donderdag 2 augustus kan je met een expert op vlinderexcursie in Zoetermeer. Deze tuinen zijn helemaal ingericht om het vlinders, bijen, hommels en andere insecten naar de zin te maken. Het zoemt hier dan ook van het leven! Welke vlinders vinden we hier allemaal? En wat hebben ze eingelijk nodig? Op deze en veel meer vragen krijgt u tijdens deze wandeling een antwoord. Uiteraard is er aandacht voor de aanleg van vlinder- en insectenvriendelijke tuinen.

Datum: Donderdag 2 augustus 2018
Locatie: Perenboomgaard Hof van Seghwaert
Adres: Gaardedreef 169
Tijd: 10.00 – 14.00

Aanmelden via www.vlinderstichting.nl/vlindermeezoetermeer.

Programma  
10u: Verzamelen bij Hof van Segwaert, Gaardedreef 169, Zoetermeer
10.15: Welkom door Vlinderstichting en Hof van Segwaert
10.30: Lopend naar de locatie, wijktuin Zegwaartseweg, zegwaartseweg 25b (ca. 20 minuten)
10.50: Vlinderexcursie
12.30: Terug naar de verzamellocatie
13.00: Einde

Droge en warme zomer

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met onze vlinders gaat het niet goed. We zien veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Die vonden ze vroeger bijna overal in Nederland. Tegenwoordig zijn bloemenweides verdwenen, versteend of opgeruimd. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. Veel geschikte plekjes hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

De zomer van 2018 is anders dan we gewend zijn. Het is warm en het is droog. Dat merken we nu aan de aantallen vlinders: er vliegen er heel erg veel. Vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen, zoals de koninginnenpage en luzernevlinders, zien we nu overal in het land opduiken. Wij zijn benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen. Zal de aanhoudende droogte straks zorgen voor moeilijkheden? Want ook al houden vlinders van warmte, hun rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten. En dat zou wel eens moeilijk kunnen worden. Blijf daarom de vlinders tellen in uw tuin. Dankzij uw gegevens kunnen wij de vlinderstand nog beter bijhouden!

Is jouw tuin al vlinderklaar?

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken? Plant nectarrijke bloemen voor vlinders, zorg voor voedselplanten voor rupsen en gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en tuintips op www.vlindermee.nl en www.vlinderstichting.nl/Tuinteltiendaagse.