Paulien Tanja stelt zich tóch verkiesbaar

De strijd om het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid in de Hoeksche Waard wordt een tweestrijd tussen Piet Westdijk en Paulien Tanja. Vrijdagochtend maakte Tanja nog bekend zich terug te trekken vanwege een verschil van toekomstvisie over de politieke partij.

Haar besluit om zich terug te trekken uit de verkiezingsstrijd voor de toekomstige gemeente Hoeksche Waard leverde haar een stortvloed aan berichten op, zegt ze.

Lees verder op AD.nl

[bak],,Ik kreeg veel telefoontjes en berichtjes van mensen die me vragen om mijn kandidaatstelling niet terug te trekken’’, zegt ze. Steunbetuigingen aan haar adres kwamen zowel van mensen binnen als buiten de partij. ,,Mede daarom heb ik besloten mij toch kandidaat te stellen.’’

Tanja, momenteel wethouder in de gemeente Strijen, werd door het partijbestuur op een tweede plek op de kieslijst gezet. Achter Piet Westdijk, de huidige fractievoorzitter van de partij in Binnenmaas, die in de ogen van het bestuur de beoogde lijsttrekker is. Zonder tegenkandidaat zou Westdijk op de ledenvergadering van de PvdA in de Hoeksche Waard op 27 augustus officieel naar voren worden geschoven. Tanja: ,,Ik verwacht dat er op die vergadering een voorstel komt om mij als lijsttrekker te benoemen. Leden kunnen dus kiezen tussen Piet Westdijk en mijzelf.’’

Daarnaast komt er volgens Tanja in dat voorstel een tweede voorstel aan de orde. Namelijk een om de partij meer te moderniseren. Want dat is de reden dat ze aanvankelijk haar kandidatuur introk. ,,Kort gezegd heb je twee kampen: de ouderen en de mensen die graag verder willen met de partij en hun nek uitsteken om dat voor elkaar te krijgen’’, zegt ze. ,,Dat gaat niet goed samen.’’

Rumoer

Sinds de voorlopige kieslijst van de Partij van de Arbeid donderdag uitlekte, is er vooral rumoer ontstaan over de posities van de verschillende leden. Zo is Iwan Mahadew, fractievoorzitter in Oud-Beijerland, ontevreden met zijn zevende plek omdat hij ‘de meeste successen heeft geboekt’ en met deze plek op de kieslijst ‘wordt afgedankt’.

Gee Rooimans, voorzitter van het partijbestuur in de Hoeksche Waard, ontkende eerder deze week niet dat het samenstellen van een voorlopige kieslijst de nodige moeite heeft gekost. Over kampen wil Rooimans echter niet spreken. ,,Maar het was niet eenvoudig om gemeenschappelijk tot een resultaat te komen.” [/bak]