Nieuw Logo voor de Gemeente Hoeksche Waard

Op dinsdagavond 10 juli stemde de Eerste Kamer in met het samenvoegen van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, OudBeijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. De voorbereidingen op de samenvoeging zijn al enige maanden geleden gestart. De gemeenten waren dit wettelijk verplicht en voelen zich er ook verantwoordelijk voor dat de nieuwe gemeente Hoeksche Waard er op 1 januari 2019 herkenbaar voor de inwoners kan zijn. Met een eigen gezicht. Onderdeel van deze voorbereidingen was dan ook het laten ontwerpen van een nieuw logo. Het nieuwe logo komt voort uit een aanbesteding onder Hoeksche Waardse ontwerpbureaus.

Ontwerp en keuze De ontwerpbureaus gingen een aantal weken geleden met input van de vijf gemeenten en gemeenschappelijke regelingen aan de slag. Doel: een logo en een huisstijl creëren voor de nieuwe gemeente, onder voorbehoud van instemming van de Eerste Kamer. Een beoordelingscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen, beoordeelde alle ontwerpen en maakte een keuze op basis van kwaliteit en prijs. Trend Reclame & Advies uit Oud-Beijerland won de aanbesteding.

Nieuwe logo Het nieuwe logo is op verschillende vlakken kenmerkend voor de gemeente Hoeksche Waard

  • De letters HW zijn gepositioneerd in de vorm van het eiland. Voor ieder dorp en buurtschap is aandacht in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Met elkaar zijn we één.  De kleuren groen en blauw staan voor de natuur en het water dat de Hoeksche Waard rijk is.
  • Het uitroepteken in de H staat voor daadkracht en vastberadenheid. Inwoners van de Hoeksche Waard herkennen hier wellicht ook de knipoog naar het eiland Tiengemeten, dat een bijzonder onderdeel is van de Hoeksche Waard.
  • Het streven naar samenwerking met inwoners en een efficiënte en goede dienstverlening komt tot uiting in de handdruk in de letter H.
  • De letters HW staan binnen en buiten de regio bekend als afkorting van Hoeksche Waard. Dit maakt het logo herkenbaar.
  • Het logo is fris, modern en professioneel.

Hoe deze kenmerken in het logo zijn verwerkt, is te zien in de animatie ‘Logo gemeente Hoeksche Waard’ op www.toekomsthw.nl.

De komende tijd wordt het logo verder uitgewerkt in een complete huisstijl. Vanaf 1 januari zijn het logo en de huisstijl te zien op bijvoorbeeld de website, auto’s en het papierwerk van gemeente Hoeksche Waard.