Monumentencommissie Strijen stopt na ‘Kaai-blunders’

Onlangs stond op AD.nl, geschreven door Bas Boerma:

De monumentencommissie van de gemeente Strijen heeft er de brui aan gegeven. Redenen voor het ingediende ontslag zijn de ‘archeologische blunders’ die zijn gemaakt bij de renovatie van De Kaai én de ‘hardnekkige ontkenning’ van de gemeente. 

Een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd op enkele eikenhouten planken die in De Kaai zijn gevonden, maken het voor de monumentencommissie helder: er ligt veel historisch materiaal in de plak, die wordt verbouwd tot de ‘huiskamer van Strijen’.

Lees verder op AD.nl

In Nieuwsradio HW van 21 juli hoort u een interview met Jeroen Ras.

[bak],,Op die planken stonden resten van een muur. Uit een jaarringenonderzoek, zoals dat ook bij bomen wordt gedaan om de leeftijd te bepalen, blijkt dat de kapdatum van dat hout net na 1650 is. Dat is hard wetenschappelijk bewijs”, zegt inmiddels ex-commissielid Jeroen Ras uit Strijen.

Bij het ‘leeggraven’ van de Kaai zijn volgens de monumentencommissie grote blunders gemaakt. Niet alleen is de gemeente onzorgvuldig te werk gegaan door de ‘botte bijl’ zomaar in De Kaai te zetten, maar ook tijdens het werk is de waarde van het bodemarchief in het centrum nooit op de juiste waarde geschat. ,,Ondanks onze waarschuwingen in een veel eerder stadium”, zegt Ras, die zelf archeoloog is.

Daarnaast is het een feit dat de gemeente nooit de archeologische Beleidsadvieskaart voor Strijen heeft vastgesteld. ,,Was dat wel gebeurd, dan had de gemeente op die kaart kunnen zien dat de Kaai staat aangemerkt als een gebied met een hoge archeologische waarde. En dus had er met veel meer voorzichtigheid moeten worden gewerkt. Wij hebben dat nog geadviseerd, maar met die adviezen is nooit iets gedaan.” Ook hekelt de commissie de ‘ontkennende houding’ van de gemeente Strijen in het dossier.

Dozen materiaal

Ras: ,,Er zijn zo veel momenten geweest waarop de gemeente het had kunnen bijsturen. Maar steeds werd gezegd dat het er goed ging. Ten onrechte, want we hebben vijf bananendozen vol met materiaal. Zo’n duizend vondsten.”

Het college van Strijen deed onlangs nog een ultieme poging om de ‘ontstane impasse’ op te lossen. Zonder succes. ,,Maar dit heeft helaas geen wijziging gebracht in de ingenomen standpunten”, meldt het college in een brief.

Verder meldt het college dat het ‘geenszins twijfelt aan de deskundigheid van de commissieleden’. ,,De commissie heeft door de ja- ren heen een waardevolle bijdrage gehad. Het feit dat er een verschil van inzicht bestaat, laat dit onverlet.”

Omdat elke gemeente verplicht is een monumentencommissie te hebben, neemt de centrale erfgoedcommissie van Dorp, Stad en Land uit Rotterdam tijdelijk de honneurs waar in Strijen.

[/bak]