Monumentale linden doorstaan ‘snoei-operatie’

Bomenvrienden en uiteraard Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior konden de afgelopen maanden opgelucht ademhalen.
De ‘snoei-operatie’ die begin van dit jaar werd uitgevoerd aan de monumentale leilinden naast het voormalige partycentrum De Posthoorn in Puttershoek, heeft de vitaliteit van deze 170-jarige ‘oudjes’ niet of nauwelijks aangetast. Het snoeien van de beschermde bomen werd nodig omdat binnen afzienbare tijd De Posthoorn gesloopt zal worden.

Omdat men bang was dat de bomen schade op zouden lopen als er met kranen aan de dakconstructie gewerkt moet worden, werd besloten om een deskundige boomverzorger de oude linden te laten snoeien.
Daarna kwamen bij de bomenwerkgroep echter enkele boze reacties binnen van mensen die meenden dat de bomen een dergelijke snoei-operatie niet zouden overleven en dat; ‘men ze nu net zo goed om hadden kunnen zagen’. Reden voor paniek? Nee, want in mei leek het er al op dat de bomen weer zouden gaan uitlopen.
En gelukkig kwam er recent ook advies binnen wat uiteindelijk wel juist en nuttig bleek te zijn. Volgens een plaatselijke hovenier zat er nog genoeg levenskracht in de bomen en moesten ze nu zelfs nagekeken worden op uitlopers bij de voet. Dit omdat ze lange tijd, vermoedelijk zeker 25 jaar, niet meer waren gesnoeid. Dit bleek te kloppen.

Er zit gelukkig nog volop leven in de oude linden. De uitlopers bij de voeten van de vijf linden zijn inmiddels verwijderd en het komende jaar zullen ze nog een keer netjes gesnoeid moeten worden, zodat er weer wat meer ‘vorm’ komt aan de vroegere leibomen. Ooit hebben er trouwens zes leilinden gestaan, maar de zesde boom, waarvan nog restanten van de voet zichtbaar zijn, schijnt al vele decennia geleden te zijn gesneuveld. De vijf resterende linden staan gelukkig nog steeds kaarsrecht overeind, gesnoeid en wel.