‘Huurders lopen jaarlijkse toeslag mis door onwetendheid’

Gelezen op AD.nl? Dit schreef Bas Boerma:

Huurders in de Hoeksche Waard lopen jaarlijks honderden euro’s mis aan toeslagen. Dat signaleert woningcorporatie HW Wonen na vele gesprekken. Een campagne om de bekendheid van de toeslagen te vergroten moet uitkomst bieden. ,,Het is zonde als je misloopt waar je wel recht op hebt.”

Lees verder op AD.nl

[bak]

Afhankelijk van het inkomen komt een huurder wel of niet in aanmerking voor huurtoeslag. Deze toeslag kan oplopen tot maar liefst enkele honderden euro’s per maand.

Om aanspraak te maken op een huurtoeslag mag een huurder niet meer dan 22.400 euro per jaar verdienen. Voor een huishouden met meerdere personen ligt die grens op maximaal 30.400 euro. Het tarief dat voor de woning moet worden betaald, mag niet meer zijn dan 710 euro, inclusief een maximaal bedrag aan eventuele servicekosten, en het eigen vermogen van de huurder moet ‘beperkt’ zijn.

Formulieren

,,We merken vooral dat ouderen de toeslag niet kennen of niet overstappen tot het aanvragen ervan. Doodzonde, want elke euro huurtoeslag is er één”, zegt woordvoerster Barbara Teeuwen van de Hoeksche Waardse woningcorporatie.

Met name de onwetendheid over het bestaan en de werking van de huurtoeslag is een groot probleem, constateert HW Wonen. De formulieren zijn tamelijk ingewikkeld en staan vol met termen die ook de Belastingdienst gebruikt. ,,Dat maakt dat mensen niet goed weten hoe ze dat moeten invullen en dus doen ze het maar niet. Het is te lastig”, zegt Teeuwen. ,,Als mensen met vragen zitten, adviseren wij altijd hulp te vragen. Dat kan bij ons, iemand uit de directe omgeving of een van de organisaties in de Hoeksche Waard die dit kosteloos doen.”

Campagne

Daarnaast zet de woningcorporatie samen met de Rabobank en Werk en Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) in op een bewustwordingscampagne. Daarvoor werd begin dit jaar een convenant ondertekend. Volgens Teeuwen moet dat er mede aan bijdragen dat huurders niet onnodig geld mislopen.

,,We willen dat zij in elk geval de mogelijkheden kennen en er ook gebruik van maken. Want het is heel zonde als je dat bedrag – dat kan oplopen tot meer dan honderd euro per maand – misloopt terwijl je daar wel recht op hebt.”

[/bak]