Hittegolf van 15 dagen op komst: grootste droogte in 100 jaar

Onlangs op AD.nl, geschreven door Naz Taha.

Er lijkt geen einde te komen aan de hitte waarmee ons land al weken kampt. ,,Vanaf dinsdag wordt heel Nederland ondergedompeld in tropische temperaturen die tot in augustus aanhouden”, weet weerman Marco Verhoef.

[bak] De komende dagen worden maxima verwacht tot ruim boven de 25 graden, maar volgende week wordt het pas echt heet. Op maandag wordt het plaatselijk 30 graden, vanaf dinsdag is het overal in het land tropisch warm. ,,Nederland wordt overspoeld door een hittegolf die zeker vijftien dagen aanhoudt”, meent Verhoef.

Droogterecord

Slecht nieuws voor boeren, want voorlopig blijft het gortdroog. Verhoef: ,,Hier en daar valt wat regen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. We hadden ook niet eerder zo’n periode van droogte. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976.”

De droogte vergroot de kans op berm- en andere natuurbranden, maar ook de aardappeloogst zal deze zomer forse klappen krijgen.

Hittegolf

Van een hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer. De langste hittegolf duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het daaropvolgende jaar neemt, samen met een hittegolf uit 1947, met zeventien dagen een gedeelde tweede plek in. In de jaren 1922, 1930, 1948 en 2001 duurde de hittegolf exact de minimaal vereiste van vijf dagen zeer warm weer.

[/bak]