Heinenoordtunnel wacht grootscheepse renovatie

Onlangs op AD.nl, geschreven door Folkert van der Krol

Alle installaties in de Heinenoordtunnel tussen Barendrecht en de Hoeksche Waard moeten worden vervangen. Dat gebeurt over vijf jaar tijdens een grootscheepse renovatie. Onderzoek van Rijkswaterstaat heeft de voorbije maanden uitgewezen dat de constructie van de tunnel nog wel in orde is.

Lees verder op  AD.nl

Rijkswaterstaat wil verder zorgen voor verbeteringen in de Heinenoordtunnel. Zo komt er een zogeheten middentunnelkanaal om automobilisten bij calamiteiten een snelle en veilige, afgesloten vluchtroute te bieden. Verder wil Rijkswaterstaat onder meer een hoogtedetectiesysteem om hoge vrachtwagens uit de tunnel te weren.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat, onder meer tijdens weekendafsluitingen dit jaar, blijkt dat belangrijke onderdelen – zoals de trekpalen onder de Heinenoordtunnel en de zinkvoegen tussen de zeven tunneldelen – nog wel in goede staat verkeren.

De werkzaamheden brengen straks verkeersoverlast met zich mee, maar hoeveel kan Rijkswaterstaat nog niet aangeven. ,,We zoeken naar een goede balans tussen veiligheid, uitvoerbaarheid en bereikbaarheid”, zegt Ilkel Taner, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. ,,Het is één grote puzzel. Er zal hinder zijn, maar het is te vroeg om te zeggen hoeveel en wanneer.”

Kwetsbaar

De Hoeksche Waard, maar ook de ring rond Rotterdam, is kwetsbaar als de A29 wordt afgesloten. Bij eerdere incidenten waarbij de Heinenoordtunnel noodgedwongen tijdelijk dicht moest, liep het verkeer rond Rotterdam en/of in de Hoeksche Waard volledig vast.

,,Er komt een bereikbaarheidsplan”, zegt Taner. ,,Dat doen we in overleg met gemeenten, provincies en andere organisaties. Bereikbaarheid is een van de grootste opgaven.” [/bak]