Geslaagd energie(k)-ontbijt voor Korendijkse ondernemers

Op woensdag 11 juli organiseerde gemeente Korendijk samen met de Provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, Energieke Regio en diverse lokale maatschappelijle organisaties en ondernemers een energie-ontbijt voor ondernemers. Hoe kunnen Korendijkse bedrijven energie besparen én opwekken en bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie? Tijdens het ontbijt werd bij deze vragen stil gestaan.

Duurzaamheidswethouder Gerard den Boer opende het ontbijt met een inspirerend toespraak. ‘Wij streven er in de regionale Energievisie naar dat in 2040 de energie die in de Hoeksche Waard wordt verbruikt, lokaal en duurzaam wordt opgewekt.’ Den Boer is van mening dat ondernemers die zich bewust zijn van de impact van hun bedrijf op de samenleving, een substantiële rol kunnen vervullen bij het bereiken van de doelstellingen uit de regionale Energievisie. ‘Een succesvolle energietransitie doen we niet alleen, maar samen. Het is niet of-of, het is en-en’.

OZHZ en Bedrijven zoals Coop Copact J. Louwen, Kozijn4u, Zuivelhandel Cromwijk, Eendrachtshoeve, Konijnendijk Woontrends en Graafmachineverhuur L.A.W. Tol B.V. vulden een groot deel van het programma met leerzame presentaties en praktische voorbeelden. Zo kunnen ondernemers al veel energie en geld besparen door halogeen lampen te vervangen voor LED-verlichting. Daarnaast zijn er diverse alternatieven voor de Cv-ketel, waarmee ondernemers aardgasloos zijn of kunnen worden. Ook werd er stilgestaan bij duurzame mobiliteit en opslag van energie.

De presentaties van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, HoekscheWaard Duurzaam, Hoeksche Waard Landschap, Beyer Elektrotechnisch Installatiebedrijf en Zonnepaneelverkoop.nl leverden praktische informatie en mooie handvatten voor een praktische aanpak op collectief, maar ook individueel niveau op.

Vervolg bijeenkomst De organisatie kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. ‘Goed om te zien dat er onder de ondernemers zo’n hoge betrokkenheid is bij duurzaam ondernemen’, vertelt de enthousiaste Andor van Dijk, adviseur duurzaamheid bij OZHZ. ‘Veel ondernemers bleven na afloop napraten om te kijken hoe ze elkaar kunnen versterken. We hebben niet eens tijd gehad voor de interessepeiling voor het vervolg. Dit gaat de gemeente Korendijk dan ook via de e-mail voortzetten. Hoe de bijeenkomst precies vervolg krijgt, is dus nog niet bekend. Maar duidelijk is dat er een vervolg komt’, vervolgt Andor.

Wethouder Gerard den Boer heeft ook al aangegeven dat hij graag een verdiepingsbijeenkomst over subsidies en belastingvoordelen over investeringen in energie opwekken & besparen wil.

Meer informatie

Bent u Korendijkse ondernemer en wilt u meer weten over energie besparen en opwekken? Heeft u interesse om eventuele toekomstige bijeenkomsten bij te wonen? Neem dan contact met Ilona Langelaan van gemeente Korendijk. Dit kan via telefoonnummer 14 0186 of stuur een e-mail naar ilona.langelaan@korendijk.nl.