Bijzondere vlinder gespot

Onlangs sprak Marion Zondervan in HWLive Actueel over de komst van bijzondere vlinders naar de Hoeksche Waard. In bijgaande audiofragment hoort u hoe zij spreekt over de zeldzaamheid ervan en welke soorten vlinders nu te zien zijn.

In noordelijk en westelijk Europa komt de vlinder als trekvlinder voor en is ook aangetroffen in delen van België en Nederland, maar is hier geen algemene soort. In België heeft de vlinder zich permanent gevestigd in het zuidoosten van het land. De vlinder wordt door heel België als zwerver aangetroffen. In Nederland zijn er in Limburg enkele grotere vaste populaties, de koninginnenpage is in het zuiden algemener dan in het noorden maar kan door het gehele land worden gevonden. Ook op het Waddeneiland Terschelling zijn exemplaren waargenomen.

De vliegtijd in België en Nederland is van maart tot en met oktober. De temperatuur is een belangrijke factor voor het voortplantingssucces van de vlinder; in warme jaren zijn er meer generaties dan in koele jaren.

Carla Noordman uit Nieuw Beijerland was zo gelukkig dat zij de vlinder in haar eigen tuin ontdekte. Ze maakte er prachtige foto’s van.