Recreatieplannen voor Numansdorp en Klaaswaal: watersport, hotel en welness

Strandplezier in de nabijheid van Numansdorp. De bouw van een hotel met viersterrenstatus. De aanleg van een zonnepark. Dagdromerij? Als het aan de gemeente Cromstrijen en andere initiatiefnemers ligt niet. Zij maken zich hard voor de realisatie van de ontwerpvisie ‘Zuiderstrand aan de Zuidrand’.

Vergroting van de recreatiemogelijkheden in de zuidrand van de Hoeksche Waard en daarmee de economie ook een boost geven. De gemeente Cromstrijen, plaatselijke ondernemers, het SOHW, het waterschap en de provincie Zuid-Holland hebben zich allemaal geschaard achter de visie ‘Zuiderstrand aan de Zuidrand’. ,,Het is een visie die de hele Hoeksche Waard aangaat”, verduidelijkt wethouder Hans Flieringa van de gemeente Cromstrijen. ,,Er was al best veel recreatie in de zuidrand, maar een duidelijke visie ontbrak. Samen met de andere partijen hebben we nu een plan gepresenteerd, dat iets moois voor de toekomst kan gaan betekenen.”

Vijf jaar geleden werd het idee ‘Blauwe Hart aan de Zuidrand’ gelanceerd. De visie ‘Zuiderstrand aan de Zuidrand’ is mede dankzij de betrokkenheid van BVR Adviseurs een uitwerking van dat idee. Een uitwerking die vooral ook tot stand is gekomen na twee werkbijeenkomsten op 8 en 21 maart waaraan zo’n zeventig ondernemers deelnamen. ,,Belangrijk startpunt is echter ook geweest dat de eigenaar van het Veerbos vorig jaar naar me toekwam”, schetst Hans Flieringa. ,,Na veertig jaar moest er aan groot onderhoud worden gedaan. We hadden populieren kunnen planten, maar toen ontstond het idee om het bos onderdeel te maken van een grotere visie.”

Trekpleister
Met twee jachthavens, het Fort Buitensluis, het Nationaal Landschapscentrum en de golfbaan heeft de gemeente Cromstrijen al grote ‘trekpleisters’ binnen de gemeentegrenzen. ,,Maar”, zo stelt Flieringa, ,,we willen daarbij ook de link leggen met de plaatselijke economie, zoals een betere benutting van bijvoorbeeld het winkelcentrum.”

De ontwerpvisie beschrijft plannen voor het gebied dat ook gedeeltelijk deel uitmaakt van het Nationaal Landschap Biesbosch-Haringvliet. Flieringa: ,,De naam van de visie wil de verbinding met dat gebied benadrukken. Het gebied waar de visie betrekking op heeft, loopt van de westkant vanaf A29, waar ook een strandje ligt, tot aan een aardappelbewaarplaats aan de oostkant in de nabijheid van de Schuringse haven. Het is de bedoeling dat die aardappelbewaarplaats in de originele staat wordt hersteld en zo ook een bezienswaardigheid gaat worden.”

De ontwikkeling van fietspaden en wandelroutes, de mogelijke bouw van een hotel met een viersterrenstatus én een welnesscentrum, de aanleg van een zonnepark waardoor straks wind- en zonne-energie wordt opgewekt, mogelijkheid voor watersport zoals kanovaren en zeilen, het is een greep uit de enorme lading aan ideeën die leven bij de initiatiefnemers. ,,Het mooie van dit plan is dat het verbinding stimuleert”, toont Flieringa zijn enthousiasme. ,,Deze gemeente heeft zoveel mogelijkheden die we eerder nog niet hebben gezien, maar die betrekkelijk makkelijk gerealiseerd kunnen worden. Maar er is ook samenhang met andere plannen, zoals bijvoorbeeld in de gemeente Korendijk waar collega Paul Boogaard zich sterk voor maakt. Maar het is ook een verbinding tussen rust, ruimte, economie en aantrekkelijkheid van het eiland.”

Ter inzage
De ontwerpvisie ligt tot het einde van de maand ter inzage in het gemeentehuis van Cromstrijen. ,,De volgende stap is dat we aan de slag gaan met de opmerkingen die er ongetwijfeld zullen komen. Die visie moet uiteindelijk in de raad besproken worden. Maar ik benadruk nogmaals dat het niet alleen een Cromstrijense visie is, maar een visie die de hele Hoeksche Waard en de toekomst van het eiland aangaat.”