Provincie wijzigt plan N489 niet

De uitvalsstroken langs de N489 tussen Heinenoord en Klaaswaal worden volgend jaar toch weggehaald tijdens het groot onderhoud van de provinciale weg. Een meerderheid van de gemeenteraad van Binnenmaas riep het college eerder in een motie op zich hard te maken voor het behoud ervan, maar de provincie ziet daar niets in.

Agrarisch onderneemster Jeanet Dekker van de langs de N489 gelegen boerderij Kikkershoek overtuigde eerder de raadsleden van het belang van de stroken, waarvoor haar vader in het verleden zelfs grond afstond. Volgens haar zijn ze belangrijk, omdat auto’s er kunnen staan als er bijvoorbeeld een ambulance langskomt. Uitwijken in de berm kan volgens haar niet in het najaar en de winter. ,,Dan zak je weg. Daar kom je met je auto echt niet meer uit.”

Grastegels
De provincie wil betonnen grastegels neerleggen, maar de fracties van CDA, GBBM, VVD, SGP en D66 stelden dat die niet goed herkenbaar zijn. Volgens deze partijen bieden de stroken bovendien landbouwvoertuigen de mogelijkheid snelheid te maken voordat ze de provinciale weg oprijden. De uitvalsstroken zouden dus de verkeersveiligheid bevorderen.

De provincie, die tijdens het groot onderhoud onder meer ook rotondes aanlegt bij de kruisingen met de Westdijk (Westmaas) en de Raadhuislaan (Mijnsheerenland) , denkt daar heel anders over. De beheerder van de weg wil korte metten maken met het asfalt langs de weg, juist omdat die in haar ogen onveilig zijn. ,,De stroken worden gebruikt voor het parkeren van voertuigen (inclusief in- en uitstappen. Dat is onveilig direct langs een provinciale weg”, schrijft Tako Heins, hoofd eenheid projecten van de provincie, namens Gedeputeerde Staten in een reactie op het gemeentelijke verzoek.

Omkeren
Heins vreest ook dat de stroken worden gebruikt door kerende voertuigen. ,,Omkeren is veiliger bij een zijweg of rotonde.” Verder denkt Heins dat de stroken worden gebruikt voor het schoonspuiten van landbouwvoertuigen. ,,Dat is direct naast het passerend verkeer onwenselijk en moet op eigen terrein plaatsvinden”, aldus Heins.

Verder wil de provincie juist dat voertuigen haaks op een hoofdrijbaan invoegen, omdat ze dan beter zicht hebben op het verkeer uit beide richtingen. De tijdwinst die ambulances boeken doordat verkeer kan uitwijken op de stroken is volgens Heins ‘nihil tot marginaal’. ,,De provincie vindt dat juist het verwijderen van deze stroken zorgt voor een veiliger ingerichte N489.” Het college van Binnenmaas ondersteunt het betoog van de provincie.

Bron AD.nl