Knuffelen met dieren: Een ‘droomwens’ gaat in vervulling in De Buitensluis

‘Feest vier je samen.’ Dat was een klein jaar geleden het motto voor de feestelijke viering van het 50-jarige bestaan van zorgcentrum de Buitensluis in Numansdorp, onderdeel van zorgorganisatie Alerimus. Woensdag 6 juni liet HW Wonen, als ‘aanbieder’ van een ‘wensdroom’ voor een groep meest kwestbare ouderen, een grote wens in vervulling gaan: Knuffelen met dieren.

Het in vervulling laten gaan van ‘wensdromen’ was een onderdeel van de feestelijkheden, die deel uitmaakten van het 50-jarig jubileum. Tijdens de feestweek in oktober 2017 hebben de bewoners, cliënten, relaties en (oud) medewerkers van Alerimus dit jubileum uitgebreid gevierd. Het werd een feest om nooit te vergeten. Tot en met augustus 2017 kon men (ouderen, maar ook andere kwetsbare mensen) bij de receptie van het zorgcentrum een wens indienen. Eén van de onderdelen van het jubileumfeest was namelijk het plan om kwetsbare inwoners van Numansdorp een individueel feest te bezorgen. Toen werd duidelijk dat er meerdere mensen een hele speciale ‘wensdroom’ hadden: Namelijk knuffelen met dieren. HW Wonen verbond zich vervolgens als ‘droom uitvoerder’ aan deze wens en woensdag 6 juni werd het knuffelen met dieren aangeboden als ‘wensdroom’ in de Buitensluis. Uiteraard waren ook de leden van het wijkteam van HW Wonen aanwezig om waar nodig de helpende hand toe te steken.

Dieren zorgen ook voor gesprekstof

‘s Morgens om 11.00 uur was Bert’s Animal Verhuur uit Appeltern naar de Buitensluis, de afdeling meerzorg, gekomen met ondermeer kippen, cavia’s, konijnen, een ezeltje, mini varkentjes en een prachtige alpaca. Het was al snel duidelijk dat het een bijzondere dag zou worden voor de mensen die nu hun ‘droom’ uit zagen komen. ‘Hartstikke leuk! Wat een lieve beestjes ook. Wij hadden vroeger thuis ook huisdieren, zoals een hondje en vogels’, aldus één van de ouderen. En zo zorgden de dieren vrijwel meteen al voor gesprekstof. De dieren bleken het ook prima naar hun zin te hebben in de Buitensluis. De afgelopen jaren is ook onderzoek gedaan naar de effecten van knuffelen met dieren. En gebleken is dat o.a. eenzame, kwetsbare ouderen en tevens mensen met alzheimer dit als heel positief ervaren. De interactie met dieren heeft een therapeutische werking. Het zorgt ondermeer soms voor een daling van de bloeddruk en, zoals in Numansdorp ook weer bleek, de dieren zorgden er ook voor dat er herinneringen worden opgehaald. Carla Doesburg van ‘meerzorg’ was dan ook heel blij met het bezoek van de dieren: ‘Je ziet mensen genieten en dat was ook de bedoeling van deze ‘wens’.

Historie van de Buitensluis

Oorspronkelijk is het zorgcentrum voortgekomen uit een gezamenlijk initiatief van de diaconieën van de Hervormde Kerken van Numansdorp, Klaaswaal en Zuid-Beijerland. Sinds 1967 is de Buitensluis een vertrouwde plek aan de zuidkant van de Hoeksche Waard. Het zorgcentrum was destijds ook bestemd voor de inwoners van deze dorpen.