Eerste sleutel uitgereikt aan bewoonster nieuwbouw Roodenburg Vermaatstraat

De officiële eerste paal ging op woensdag 20 september 2017 de grond in en donderdag 7 juni 2018 ontving Linda van Prooyen, uit handen van Yvonne van Son van HW Wonen als eerste bewoonster de sleutel van een nieuwbouwwoning aan de Roodenburg Vermaatstraat. In totaal zijn er in dit deel van de straat 27 nieuwe huurwoningen gerealiseerd door HW Wonen.

Paul de Bruijn (directeur-bestuurder van HW Wonen) en wethouder Van Etten van Binnenmaas zorgden er destijds gezamenlijk voor dat de eerste paal snel in de kleigrond verdween. HW Wonen realiseerde op deze ‘historische’ locatie 14 vierkamer en 13 driekamer sociale eengezinswoningen. ‘Historisch’ omdat de Roodenburg Vermaatstraat in 1917 (nu dus meer dan honderd jaar geleden) de eerste straat in ‘s-Gravendeel was waar sociale huurwoningen verrezen. Aannemer BM Bouw uit Hardinxveld-Giessendam tekende voor de realisering van de recente nieuwbouw. In de Roodenburg Vermaatstraat is ook aanzienlijk meer parkeerruimte gekomen. Iets wat hard nodig was, omdat de oude situatie nog gebaseerd was op het autobezit, zoals dat in de jaren vijftig en zestig gebruikelijk was. De oude, naoorlogse woningen zijn overigens ‘ecologisch’ gesloopt. D.w.z. dat het metselwerk op locatie werd gebroken, waardoor ‘repac’ ontstond. Dit ‘repac’ is gebruikt als fundering voor de nu gerealiseerde ‘parkeerkoffers’ tussen de nieuwbouwoningen. Verder zijn er onder de dakpannen zogenaamde ‘vogelvides’ geplaatst, waardoor b.v. huismussen weer gewoon onder de eerste rij dakpannen kunnen nestelen.

Bijzondere herinnering

Voor Linda van Prooyen, die de officiële eerste sleutel in ontvangst mocht nemen zitten er bijzondere herinneringen aan haar gloednieuwe woning. Linda vertelt: ‘Ik heb tot en met mijn 25ste in ‘s-Gravendeel gewoond en ben daarna in Hoogvliet gaan wonen. Maar ik ben blij weer terug te zijn in mijn oude, vertrouwde dorpje. Toen ik terugkeerde heb ik een tijdje bij mijn ouders

gewoond en bij de zoektocht naar een nieuwe woning kom je dan voor de keuze: Kopen of huren. Toen ik van dit project hoorde had ik gelijk interesse. Dus ik heb meteen veel informatie opgevraagd. Mijn vader was op dat moment al ernstig ziek, maar hij vond het heel leuk om alle nieuwbouwprojecten langs te gaan. Hij hield mij overal van de hoogte en zelf vond hij nummer 91 in de Roodenburg Vermaatstraat het mooiste plekje

voor mij. Het eerste wat ik deed was op nummer 91 reageren en op nog een nummer. Helaas overleed mij vader op 26 september 2017, dezelfde dag als waarop de loting voor de huizen sloot. Twee dagen na zijn crematie kreeg ik van HW Wonen te horen dat ik in aanmerking kwam voor de huizen 79 en 91. Het gevoel was best heel dubbel. Ik wilde toen mijn moeder niet in de steek laten. Maar na een goed gesprek met mijn moeder en een medewerkster van HW Wonen, besloot ik te kiezen voor nummer 91. Het huis dat de favoriet was van mijn vader. Ook al is hij niet bij de sleuteluitreiking, ik weet dat hij dichtbij mij is en geniet dat het ons toch gelukt is.’