Drie prachtige initiatieven in Cromstrijen krijgen steuntje in de rug.

In Cromstrijen zijn drie prachtige initiatieven tot bloei gekomen, mede dankzij de gemeente. Drie unieke en kansrijke ideeën die de lokale economie van Numansdorp en Klaaswaal versterken. Elk op hun eigen manier, voor een eigen doelgroep.

Bonnenboekje

De eigenaren van Bed& Breakfast ‘De Schuur Inn”, Martin van der Heiden en Petra Dam, zijn bezig met de ontwikkeling van een bonnenboekje. Dat bonnenboekje is voor bezoekers van Cromstrijen maar ook voor nieuwe inwoners van Numansdorp en Klaaswaal zeer interessant. Het boekje bevat behalve allerlei bezienswaardigheden ook bonnen van lokale ondernemers waar de bezoekers bijvoorbeeld producten kunnen gaan proeven of korting kunnen krijgen. Hiermee wordt reclame gemaakt voor lokale ondernemers en attendeer je bezoekers die in onze gemeente overnachten op de mogelijkheden van onze lokale kernen. Op dit moment is de ondernemer flink aan de slag en de extra bijdrage van de gemeente helpt hem om zijn plannen door te kunnen zetten. Naar verwachting komt het eerste bonnenboekje, annex “Beleefpakket”, begin volgend jaar uit.

Theater aan huis

Theaterdocent en regisseur Frieda de Rhoter wil aan de Havenstraat een theaterschool aan huis  starten. In kleine groepen kunnen kinderen vanaf 4 jaar toneellessen krijgen. Het Theater aan huis heeft een opzet waarbij voor allerlei leeftijdscategorieën een passende cursus wordt gegeven. Ouders zijn niet aanwezig tijdens de lessen, die kunnen de tijd gebruiken om te gaan winkelen, of een kopje koffie te nuttigen in de gelegenheden en winkels in de nabije omgeving. Door opname in het Lokaal Economisch uitvoeringsprogramma krijgt de onderneemster een financieel steuntje in de rug om het geheel verder te ontwikkelen.

Makerspace IMDIB

Met het opzetten van een creatieve ruimte waar jongeren Techniek kunnen uitproberen, wil  Peter Tas inspelen op de vraag van het lokale en/of regionale bedrijfsleven voor meer technisch geschoolde werknemers. Vaak is een cursus of een technische opleiding een stap te ver, maar met vrienden een middag 3D printen of programmeren, dat is wel aantrekkelijk. Vooralsnog op woensdagmiddag kunnen jongeren 3d-printen, vinylsnijden of aan de slag met robotica, programmeren en elektronica. De makerspace aan de Burgemeester de Zeeuwstraat in Numansdorp kan met de bijdrage van de gemeente met een geruster hart de toekomst in.

Alle ondernemers hebben een begroting ingeleverd en de gemeente levert een bijdrage ter grootte van ongeveer een derde van hun begroting.

Achtergrond: De Vitaliseringsagenda

In 2016 heeft het gemeentebestuur de Vitaliseringsagenda vastgesteld. Hieruit vloeide ook de wens voort om te komen tot een Lokaal economisch uitvoeringsprogramma. Vervolgens werd een oproep gedaan aan particulieren en bedrijven om te komen met eigen initiatieven die de lokale economie versterken. Uit de inzendingen heeft de gemeente drie initiatieven geselecteerd die zowel creatief van opzet en kansrijk op langere termijn zijn. Met deze  initiatiefnemers is de gemeente in gesprek gegaan om hen verder te helpen met hun plannen. Op 8 mei stelde het college het Lokaal economisch uitvoeringsprogramma vast, waarin de drie initiatieven staan opgenomen en waardoor een geldelijke bijdrage aan de zelfmaakideeën mogelijk is geworden.