Waslijn vol truien voor Olav Kooij

Als je dan toch aan een wedstrijd meedoet, kun je ‘m maar beter winnen ook. Dat dacht wielrenner Olav Kooij (16) uit Numansdorp tijdens een vierdaagse UCI-wedstrijd in Polen. De ‘wielertiener’ veroverde alle prijzen en bezorgde zijn moeder Annet een volle wasmand.

De Belgische wielerlegende Eddy Merckx won in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw maar liefst 525 wedstrijden. Het leverde hem de bijnaam ‘De kannibaal’ op, als knipoog naar zijn onstilbare honger naar prijzen.

Hetzelfde kon afgelopen week gezegd worden van de 16-jarige Olav Kooij uit Numansdorp. Tijdens een vierdaagse wegwedstrijd in Polen won hij zowel het eindklassement als het puntenklassement voor sprinters. En dus kon moeder Annet aan de bak toen haar zoon uit het vliegtuig stapte.

Want aan de waslijn hangt inmiddels een gele trui van het eindklassement en een groene voor beste sprinter. ,,De paarse trui kreeg ik omdat ik in de tussensprints, halverwege de etappe, de meeste punten heb gehaald’’, zegt Kooij, die als eerstejaars junior ook nog streed in het jongerenklassement. ,,Daar hoort een witte trui bij. En, eh, tja. Die heb ik ook…’’

Lees verder bij de bron