Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland geeft gewonnen prijs weg

Look Good Feel Better en Hospice Hoeksche Waard kunnen verder

Het Doorkomstcomité Roparun Oud-Beijerland heeft vanwege de mooie en feestelijke doorkomst in 2017, een derde prijs gewonnen. Dit is een geldbedrag van € 12.500,–. Dit bedrag moet besteed worden aan (plaatselijke) initiatieven die passen bij de doelstellingen van de Roparun, steun aan palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Het Doorkomstcomité boden op woensdag 16 mei aan twee doelen, t.w. Hospice Hoeksche Waard en Stichting Look Good Feel Bettereen cheque aan . Het is de tweede keer dat Oud-Beijerland bij de Top 3 eindigt!

Stichting Hospice Hoeksche Waard
Stichting Hospice Hoeksche Waard mag een cheque van € 6.000,– in ontvangst nemen.
Binnen het hospice is voor de gasten behoefte aan een sta-op toilet en een bedpanspoeler. Gasten die in het Hospice verblijven en die moeite hebben met het opstaan van het toilet, zijn enorm geholpen met een sta-op toilet.
Een bedpanspoeler is een machine waarmee ondersteken (bedpannen/po’s) schoon worden gemaakt. Omdat de gasten in de laatste levensfase vaak niet meer uit bed kunnen om naar het toilet te gaan gebruikt men zeer regelmatig ondersteken/po’s. Gezien de hygiënevoorschriften moeten deze grondig gereinigd worden. De huidige bedpanspoeler is aan vervanging toe. Met de prijs die het doorkomstcomité schenkt aan het Hospice Hoeksche Waard is het in ieder geval mogelijk om een sta-op toilet aan te schaffen. Stichting Hospice Hoeksche Waard stelt zich dagelijks tot doel om de gasten (en hun naasten) die in het hospice in Zuid-Beijerland verblijven de best mogelijk zorg en ondersteuning te geven in de laatste fase van hun leven. De Stichting is voor het voortbestaan sterk afhankelijk van donaties en giften.

Stichting Look Good Feel Better
Stichting Look Good Feel Better mag een cheque van € 6.500,– in ontvangst nemen. Deze stichting wil als nieuw initiatief workshops uiterlijke verzorging voor kinderen en jongeren organiseren.
De landelijke Stichting Look Good Feel Better heeft als doel mensen met kanker te steunen bij hun uiterlijke verzorging, zodat zij zichzelf weer herkennen en hun zelfvertrouwen hervinden. Mede dankzij de steun van stichting Roparun organiseert de stichting o.a. al workshops uiterlijke verzorging in 73 ziekenhuizen. Daarnaast geeft Look Good Feel Better informatie en praktische tips & adviezen. Zij willen hun activiteiten verder uitbreiden zodat
meer mensen met kanker, dichtbij huis, gebruik kunnen maken van steun bij uiterlijke verzorging. Want hoewel uiterlijke verzorging een klein onderdeel is in het hele proces dat iemand meemaakt als hij/zij kanker heeft, merkt men dat het een heel zichtbaar en essentieel onderdeel is voor hoe je je voelt en hoe mensen met je omgaan.
Er niet ziek uitzien kan mensen met kanker positief beïnvloeden. Het kan het steuntje geven dat nodig is om weer te gaan werken en mensen zich prettiger te laten voelen in hun (sociale) leven.

De stichting wil nu de doelgroep uitbreiden met workshops voor kinderen en jongeren. In samenwerking met het Erasmus MC – Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam wil de stichting workshops opstarten voor zowel kinderen als jongeren.
De gemiddelde leeftijd van deelnemers aan de huidige workshops is ongeveer 50-55 jaar en ouder. De huidige opzet van de workshops sluit ook niet geheel aan bij de doelgroep kinderen en jongeren met kanker, terwijl juist in deze doelgroep (met name bij jongeren in de puberteit) uiterlijke veranderingen heel veel onzekerheid kunnen veroorzaken. Mede in navolging van het buitenland zullen deze workshops vormgegeven worden. Vooraf wil men
onderzoeken waar kinderen en jongeren behoefte aan hebben, zodat ze het aanbod hier op aan kunnen laten sluiten. Dit alles in samenwerking met het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.

De prijsuitreiking
Bij de prijsuitreiking waren de burgemeester van Oud-Beijerland, mw. J. HermansVloedbeld, een delegatie van de brandweer, en uiteraard het Doorkomstcomité aanwezig.
Er was bewust gekozen om de cheques te overhandigen op de locatie van het kantoor Schep omdat dit het begin is van een lang lint met festiviteiten door Oud-Beijerland. Op deze locatie wordt stevig uitgepakt als een eerste welkom met veel activiteiten en muziek, georganiseerd en gesponsord door de Schep Groep. Ook de brandweer haalt hier alles uit de kast voor een groots onthaal.Het doorkomstcomité brengt veel versieringen aan op de route en inmiddels worden de bewoners langs de route ook steeds enthousiaster. Steeds vaker zijn er huizen, tuinen of delen van straten versierd.
Ook in centrum is het altijd een drukte van belang met veel muziek en gezelligheid. Alle teams worden hier persoonlijk welkom geheten door speaker Ruud van der Heijden; hun teamnummer, naam van het team en soms ook wetenswaardigheden of bijzonderheden van de teams schallen door het dorp.
Dit geeft de teams een enorme boost, je ziet ze als het ware opveren. Het Doorkomstcomité bedankt alle teams die op Oud-Beijerland hebben gestemd.

 

Over de Roparun


De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.500 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992. Al 26 edities lang hebben 108.000 deelnemers meegedaan aan de Roparun, hebben 2.000 vrijwilligers zich ingezet en is ca. 79 miljoen euro opgehaald voor mensen met kanker. Met de opbrengsten zijn meer dan 1000 projecten ondersteund die het leven van mensen met kanker veraangenamen.