Veel vrijwilligers aan de slag tijdens NLdoet op De Peerdegaerdt

Vrijwilligersdag vormt goede stimulans voor Strijens landgoed

Strijen, 11 maart 2018 – Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen deed afgelopen zaterdag mee aan NLdoet, een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door het Oranje Fonds. Maatschappelijk betrokken Nederlanders steken de handen uit de mouwen tijdens deze dag, zo ook op De Peerdegaerdt, waar vrijwilligers meehielpen bij de verdere aanleg van de ecologische moestuin, het snoeien van fruitbomen in de eeuwenoude hoogstamboomgaard en het knotten van wilgen. Vanuit de zorgboerderij van De Peerdegaerdt was ook veel animo om buiten in het groen aan het werk te gaan.

Vrijdag en zaterdag waren naar schatting 375.000 vrijwilligers in de weer voor de actie, tijdens ruim 10.500 aangemelde activiteiten. Vrijwilligers zijn het kloppende hart van sociale initiatieven. Met NLdoet stimuleert het Oranje Fonds jong en oud om zich in te zetten voor de samenleving en zet vrijwillige inzet in de spotlights. Het is het veertiende jaar dat NLdoet werd gehouden.

Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt vertelt enthousiast “We doen al jaren mee aan NLdoet en kunnen tijdens deze vrijwilligersdag bergen werk verzetten. We zijn daar ontzettend blij mee, omdat het klussen zijn waar we normaal gesproken met ons vaste team niet aan toe komen. Ook leren nieuwe mensen De Peerdegaerdt kennen. We hopen natuurlijk dat we deelnemers aan NLdoet een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen”.

Vrijwilligers
De samenleving kan niet zonder vrijwilligers. Voor De Peerdegaerdt zijn vrijwilligers ook onmisbaar bij de ondersteuning van de aanwezige zorgboerderij en de instandhouding van de eeuwenoude boomgaard en het onderhouden van de ecologische moestuin. “Mensen die geïnteresseerd zijn om op regelmatige basis vrijwilligerswerk op De Peerdegaerdt te doen, willen we dan ook vooral vragen zich aan te melden via actief@depeerdegaerdt.nl”, besluit Hèlen Sturm. Hierbij valt te denken aan het vervoeren van deelnemers van de zorgboerderij, moestuinieren, tuinwerkzaamheden en het bereiden van maaltijden voor de zorgboerderij. Vrijwilligers kunnen op De Peerdegaerdt rekenen op een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet en producten van het eigen landgoed.

Zaterdag 10 maart ging op De Peerdegaerdt een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag tijdens de NLdoet om het landgoed in Strijen klaar te maken voor het voorjaar. Voor deze dag was veel animo en De Peerdegaerdt kon daardoor rekenen op veel extra handjes. De ochtend begon met een voorzichtig zonnetje, gecombineerd met de fluitende vogels en de aangename temperatuur was te voelen dat het voorjaar in aantocht is. Onder het genot van een bakje koffie of thee kregen de vrijwilligers uitleg over de werkzaamheden die uitgevoerd konden worden, waarna de groep zich verspreidde over de verschillende klussen en aan de gang ging met het maken van moestuinbakken in de natuurlijke moestuin, het knotten van de wilgen en het snoeien van de ruim 100 jaar oude fruitbomen uit de hoogstamboomgaard.

Moestuinman Marien de Bruijn verzorgde de deskundige begeleiding van de werkzaamheden in de moestuin. Hierbij gaf hij meer achtergrond over het belang van de moestuin voor deelnemers van de zorgboerderij op De Peerdegaerdt. Zo krijgen een aantal deelnemers dit jaar de verantwoordelijkheid over een eigen moestuinbak, waardoor nog duidelijker het proces van zaaien, onderhouden, oogsten en gezond eten naar voren komt. Verder werden onder de enthousiaste uitleg van Frans Jansen nog flink wat fruitbomen gesnoeid en boomspiegels bijgewerkt.

Het klussen in de ochtend ging voorspoedig en alle vrijwilligers konden tijdens de middag genieten van een uitgebreide biologische en plantaardige lunch met soepen en smaakvolle broodjes. Iedereen ging na de heerlijke lunch weer energiek verder met het middagprogramma, waarbij het weer goed meehielp, het bleef droog tot aan de afsluiting rond vier uur werd afgesloten met het Peerdegaerdts dubbelsapje

Foto’s van deze dag zijn te vinden via deze pagina.

Tijdens de zomer organiseert De Peerdegaerdt nog een eigen vrijwilligersdag voor echte zomerklussen en zaterdag 3 november staat de Natuurwerkdag weer op de agenda, deze staat in het teken van het winterklaar maken van De Peerdegaerdt.