Miljoenenfonds voor bouw betaalbare woningen

Langgekoesterde SP-wens in vervulling:

Binnen een jaar een miljoenenfonds instellen voor de bouw van meer betaalbare woningen in Zuid-Holland. Dit plan lanceerde gedeputeerde Bom-Lemstra dinsdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst in Alphen aan den Rijn. Lies van Aelst, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten, is blij: ‘Meer betrokkenheid van de overheid bij de woningbouw is wat de SP al jaren bepleit.’

Het fonds voor de bouw van duizenden extra betaalbare woningen moet volgens Bom-Lemstra niet alleen worden gevuld door de provincie. Ook gemeenten, bouwers en woningcorporaties zouden moeten meebetalen. In totaal moet het fonds vele miljoenen euro’s gaan tellen.

Zelfs vele miljoenen zullen niet genoeg zijn om duizenden nieuwe woningen volledig te financieren, maar het fonds zal de bouw wel flink aanjagen. Bijvoorbeeld doordat met een bijdrage uit het fonds dure bodemsanering voor nieuwe woningbouwprojecten kan worden voorgefinancierd.

Voor Van Aelst klinkt het als muziek in de oren: ‘Het is heel goed nieuws dat het provinciebestuur nu doet waar de SP al jaren heel hard voor pleit. Het heilig geloof in de markt in combinatie met slecht kabinetsbeleid heeft duidelijk niet tot genoeg fatsoenlijke, betaalbare huurwoningen geleid.’

Het pleidooi voor meer betaalbare huurwoningen wordt onderbouwd door cijfers van de provincie zelf. Zonder ingrijpen kan het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen verder oplopen tot zo’n 50.000. ‘Niet alleen gezinnen, maar ook jongeren en ouderen lopen hier steeds meer tegenaan,’ aldus Van Aelst.

Behalve de lofzang over het fonds plaatst ze echter ook een kanttekening. ‘Vorige week werd bekend dat corporaties veel geld overhouden. Bijvoorbeeld doordat ze woningen verkopen. Winst maken op kapitaal dat ooit door de overheid en zeker ook door de huurders zelf is opgebracht, vindt de SP principieel niet ok.’

Het fonds voor woningbouw vindt Van Aelst daarom een uitstekend plan, mits de miljoenen die ingelegd gaan worden ook echt terecht komen bij het doel waarvoor het wordt opgericht: de bouw van duizenden nieuwe echt betaalbare woningen. De SP wil dat hier bij de oprichting en uitvoering van het fonds extra op wordt gelet.