Korendijk gebruikt zonne-energie voor straatverlichting

Wethouder Gerard den Boer heeft woensdag 7 maart 2018 de eerste lantaarnpaal op zonne-energie in Korendijk in bedrijf gesteld. De lantaarnpaal staat op een plek in Nieuw-Beijerland, waar het ingraven van een kabel niet mogelijk is. “Zo kunnen we hier toch veilige verlichting bieden, terwijl we tevens een stap zetten in de energie-transitie van de Hoekschewaardse gemeenten. Doel is in 2040 energie-neutraal te zijn. Deze verlichting kan daarin zeker bijdragen. We gaan ervaren hoe dit werkt en passen het dan op meer plaatsen toe”, zo lichtte de wethouder de plaatsing toe.

De innovatieve Soluxio lantaarnpaal is volledig zelfvoorzienend er regelt zichzelf met behulp van slimme software. “Deze verlichting houdt rekening met de zonsopgang en –ondergang en drukke tijden op het voetpad. Eventueel dimt de lamp ’s nachts terug om energie te sparen”, aldus een tevreden wethouder.

 

Tijdens de ingebruikname werden filmopnamen gemaakt door de provincie Zuid-Holland, die duurzame en innovatieve technieken wil ondersteunen.