Kap bomen W. van Vlietstraat

Oud-Beijerland- “Ontzettend jammer, maar helaas onvermijdelijk”, noemt wethouder Piet van Leenen het besluit om op korte termijn (lees: met ingang van dinsdag 6 maart) alle iepen in de W. van Vlietstraat te kappen. Uitvoerig onderzoek bevestigde wat al langer zichtbaar was: de bomen zijn ziek. Aangetast door de iepziekte om precies te zijn!

Besmettelijk

Sinds mensenheugenis geven ruim honderd iepen (Ulmus) body en kleur aan de W. van Vlietstraat. Hoewel de dubbele rij, strak in het gelid staande, bomen al enkele jaren steeds meer hiaten vertoont. Zo werden in augustus 2016 nog zeven zieke bomen verwijderd. Met het kappen van de zieke bomen hoopte de gemeente de ziekte een halt toe te roepen. “Eigenlijk tegen beter weten in”, verklaart Van Leenen, “iepziekte is namelijk zeer besmettelijk. En steeds opnieuw doken nieuwe aantastingen op”.

Schimmel

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Zowel dood als levend (iepen)hout kan een besmettingsbron zijn. De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die eitjes legt onder de schors van de iepen. De schimmel komt in de houtvaten terecht. Als reactie hierop sluit de boom de geïnfecteerde houtvaten af, waardoor de watertoevoer stagneert. De iep verwelkt en sterft uiteindelijk af. Een proces dat, zo blijkt uit de praktijk, heel snel kan verlopen.

Kappen

Omdat het overgrote deel van de iepen aangetast is door de ziekte dan wel in slechte staat verkeert, heeft het college besloten om alle iepen (te herkennen aan de blauwe stip) te kappen. Hiervoor is overigens geen kapvergunning nodig. Iedereen – dus ook de gemeente – is namelijk wettelijk verplicht om door iepziekte getroffen bomen zo snel mogelijk te verwijderen om uitbreiding te voorkomen. Dinsdag 6 maart, ruim voor het begin van het broedseizoen, starten de kapwerkzaamheden die naar verwachting zo’n twee weken duren.

Wegafsluiting

Gedurende de werkzaamheden wordt de W. van Vlietstraat afgesloten voor het doorgaande verkeer. Verkeersregelaars regelen de doorgang voor hulpdiensten, openbaar vervoer en bestemmingsverkeer (onder meer bezoekers gemeentehuis en Albert Heijn).

Nieuwe bomen

Uiteraard komen er nieuwe bomen terug. Maar dat duurt nog even en dus moeten voorbijgangers het de komende maanden tijdelijk zonder doen. Piet van Leenen: “De herfst is nu eenmaal het beste plantseizoen. Onze medewerkers gaan de komende tijd aan de slag om een bomenplan op te stellen. Hierin gaat het onder meer over soorten en aantallen. Om te voorkomen dat bij ziekte (steeds vaker duiken soortgerelateerde ziekten op) alle bomen in een straat gekapt moeten worden, kiezen we in ieder geval niet meer voor ‘monocultuur’. Nogmaals, heel jammer, maar onvermijdelijk dat de iepen wegmoeten. Maar ik weet het zeker: met de nieuwe bomen wordt de W. van Vlietstraat weer een straat die ertoe doet”.

Bron: ISHW