Bevolkingsonderzoek borstkanker

Binnenmaas- Vanaf 26 maart a.s. kunnen vrouwen uit Binnenmaas die zijn geboren in de jaren 1943 t/m 1968 weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht op een nieuwe locatie, aan de Sportlaan 22 in Maasdam, bij het nieuwe gemeentehuis. Tot eind juli nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid-West ruim 4.000 vrouwen per brief uit om borstfoto’s te laten maken in het onderzoekscentrum.

Tot nu toe werden vrouwen uit de Gemeente Binnenmaas in twee verschillende borstonderzoekscentra onderzocht, namelijk in Rotterdam-Zuid of aan de Azaleastraat in ’s-Gravendeel. Op de laatste locatie kon het borstonderzoekscentrum niet meer staan, omdat daar gebouwd wordt. In ’s-Gravendeel was geen andere locatie beschikbaar die aan de (technische) voorwaarden kon voldoen die aan een mobiel onderzoekscentrum gesteld worden.

In Maasdam vonden de Gemeente Binnenmaas Bevolkingsonderzoek Zuid-West wél een geschikte locatie. Dit betekent dat vrouwen uit ’s-Gravendeel nu iets verder moeten reizen voor het borstonderzoek. Tegelijkertijd heeft Bevolkingsonderzoek Zuid-West met de beschikbare capaciteit geschoven. Hierdoor kunnen de vrouwen die voorheen naar Rotterdam-Zuid gingen voor het onderzoek, juist dichter bij huis terecht.

De nieuwe locatie in Maasdam is centraal gelegen en is goed bereikbaar. Er zijn voldoende gratis parkeerplekken in de buurt.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.