83,8% wil snel belastingaangifte doen

Den Haag – Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen, waaronder een groot aantal Zuid-Hollanders. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3%) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen. 81,1% van de Nederlanders neemt zich dit jaar voor om vlak na 1 maart aangifte te doen. In de provincie Zuid-Holland ligt dit aantal met 83,8% net iets boven het landelijk gemiddelde. 
Op landelijk niveau is het opvallend is dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Zo’n 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op TV is of bij slecht weer. 14,5% van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.
Aangifte doen
Aangifte doen is dermate eenvoudig dat de meerderheid van de Nederlanders (57,8%) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42% van de mensen meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57% van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.
Over de belastingaangifte
Dit jaar nodigt de Belastingdienst 6,7 miljoen particulieren uit om aangifte te doen over het belastingjaar 2017. Om hierbij te helpen, voert de Belastingdienst campagne. Centraal staat de website Belastingdienst.nl/aangifte met begrijpelijke informatie over de belastingaangifte en de voorbereiding hierop. Zo vind je er de aangiftechecklist en concrete tips gericht op lastige zaken in de aangifte op levensmomenten zoals scheiden, ziekte (specifieke zorgkosten), ondernemerschap en het kopen van een woning.
Over het onderzoek
Het onderzoek is van 30 januari tot en met 5 februari 2018 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.039 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 18 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.