Word jij brandweerman of -vrouw in de Hoeksche Waard?

Brandweer in de Hoeksche Waard is op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Heb jij hart voor je medeburgers en heb je altijd al bij de brandweer gewild? Of bedenk je nu pas: dit is wel wat  voor mij? Dan zijn zij op zoek naar jou!

De brandweer is 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat om de veiligheid in jouw gemeente te garanderen. Bij de brandweer in onze regio zijn 1.100 brandweermensen werkzaam. Het grootste gedeelte bestaat uit vrijwilligers. Zij leveren dag en nacht een bijdrage aan de veiligheid in hun gemeente. Wil je ook iets anders doen naast je gewone werk of bezigheden en wil je nieuwe mensen leren kennen? ‘Om paraat te kunnen blijven zoeken zij nieuwe brandweervrijwilligers. ‘We zoeken in de Hoeksche Waard 2 á 3 mensen per kazerne’ vertelt clustercommandant Frans Hoeksma.

Wat houdt brandweervrijwilliger zijn in?
Een brandweerman- of vrouw heeft een breed takenpakket. Naast het uitrukken voor brand, verleen je ook assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld voor het openknippen van een auto, een incident met gevaarlijke stoffen of het oplossen van stormschade. De brandweer in de Hoeksche Waard zoekt mannen en vrouwen die binnen enkele minuten op de kazerne kunnen zijn. Als vrijwilliger volg je een basisopleiding voor manschap. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar. Daarnaast oefen je zodat je de brandweertaken goed beheerst. Samen kost dit je gemiddeld twee avonden per week.

Wat verwachten ze van je?
Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’. De opleiding en training is namelijk gelijk aan die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Om het werk van brandweerman-/vrouw te kunnen uitvoeren, heb je een goede gezondheid en conditie nodig. Daarnaast verwachten ze van je dat je goed kunt samenwerken, dat je stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Dag en nacht. Tenslotte moet je bereid zijn om te studeren voor de landelijk erkende vakdiploma’s.

Wat bieden zij?
Je werkt in een team, samen met collega’s ben je verantwoordelijk voor de inzet. Als brandweervrijwilliger ontvang je naast een vaste jaarvergoeding ook een wisselende vergoeding afhankelijk van het aantal oefenuren en daadwerkelijke uitrukken. Je bent  voor al je werkzaamheden voor de brandweer goed verzekerd.  Je krijgt een aanstelling bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid inclusief de daarvoor van toepassing zijnde rechtpositie en arbeidsvoorwaarden.

Werkgever
Als je overdag beschikbaar bent is het belangrijk dat je eventuele werkgever achter je keuze staat, aangezien je ook onder werktijd kan worden opgeroepen. Je werkgever kan ook profiteren van het feit dat je vrijwilliger bent. Met het diploma brandwacht/manschap is een cursus bedrijfshulpverlening overbodig. En door je kennis en ervaringen die je opdoet kun je collega’s en werkgever informeren over brandrisico’s en brandveiligheid.

Interesse?
Meer informatie vind je hier