Metamorfose voor ‘De Swaensvoet’

Dorpshuis De Swaensvoet in Nieuw-Beijerland ondergaat de komende maanden een metamorfose. De gemeenteraad van Korendijk heeft unaniem ingestemd met de investering van 1,6 miljoen euro voor de renovatie van het pand. Het gebouw is nu nog eigendom van een Stichting die het voor een symbolisch bedrag overdraagt aan de gemeente. Aan het einde van dit jaar zal het volledig vernieuwde dorpshuis inclusief de inpandige gymzaal gereed zijn.

Financieel wethouder Paul Boogaard is blij dat er aan de slag kan worden gegaan met De Swaensvoet: “De grondige renovatie is het laatste onderdeel van het accommodatiebeleid dat we vier jaar geleden hebben ingezet. De gymzaal wordt geheel gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Na de renovatie van drie gemeentelijke gymzalen in Zuid-Beijerland, Goudswaard en Piershil is dit de laatste in de rij. Elk dorp in de gemeente Korendijk beschikt dan weer over een frisse en eigentijdse gymzaal voor het bewegingsonderwijs en de beoefening van binnensportactiviteiten voor de verschillende verenigingen”.

Ook de bibliotheek krijgt een prominente plaats in de multifunctionele accommodatie en in het verbouwplan is tevens plaats voor een ruimte voor condoleances en uitvaartdiensten. Boogaard: “De werkzaamheden aan het dorpshuis zijn echt hard nodig. Het pand is technisch sterk verouderd, de isolatie is niet goed en het interieur is gedateerd. Dit is het moment om te investeren en de toekomstbestendigheid van deze belangrijke voorziening voor Nieuw-Beijerland te waarborgen”.

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd kunnen de plannen verder worden uitgewerkt en kan de communicatie met omwonenden en huidige en toekomstige gebruikers worden opgestart. Boogaard: “We denken daarbij ook aan een presentatie van de aangepaste schetsen tijdens een inloopavond in Nieuw-Beijerland. Ook de Dorpsvereniging, de vrijwilligers van de bibliotheek en de leden van de gemeenteraad zullen nadrukkelijk betrokken worden bij de definitieve planvorming”.

Bron: Het Kompas