Roos Pierson winnaar Kunstprijs Binnenmaas

Kunstenaar Roos Pierson heeft met het werk ’Verhalen onder de helm’ de 7e editie van de Kunstprijs Binnenmaas gewonnen. Vanmiddag maakte de jury van de Kunstprijs Binnenmaas, bestaande uit Gerrit Willlems (conservator moderne kunst Dordrechts Museum), Sybille van Gameren (vormgeefster en ondernemer) en Marleen van Wijngaarden (beeldend kunstenaar), de winnaar bekend.

De jury was onder de indruk van de getoonde werken in de zeer diverse tentoonstelling rond de disciplines product design, beeldende kunst, animatie en fotografie. De keuze viel volgens de jury op Roos Pierson omdat zij met Verhalen onder de helm “Op zoek ging naar het leven onder de helm. Het ‘gelukkig’ zijn met het leven vol structuur en zekerheid, in tegenstelling tot de trend van haar generatie dat werk fullfilling moet zijn. Wat staat garant voor gelukkig zijn?”. Roos vertelt: “De kansen en keuzevrijheid die ik nu als zelfstandig fotograaf krijg zouden als een luxe moeten voelen, maar ervaar ik dat wel zo? Ben ik niet liever een bouwvakker? Zou die vastigheid en zekerheid mij gelukkig maken?”. Aan de hand van die vraag is ze op zoek gegaan naar ‘De Bouwvakkers’, op zoek naar het leven dat zij leiden, het verhaal ‘onder de helm’. Haar werk bestaat uit een webdocumentaire die het resultaat is van dit onderzoek waarbij ze heeft geleerd dat “het niet gaat om het streven naar, maar het gelukkig zijn met”.

De veertien kandidaten die door de Kunstcommissie waren geselecteerd, zijn allen vorig jaar afgestudeerd aan Academie St. Joost in Breda. De overige genomineerden waren: Emily Koo, Amanda Winnemuller, Nick Duijnstee, Eltica Beckers, Sarah Kaptein, Ruben Vlijm, Sanne Tops, Kayleigh Schaafsma, Melissa Vermeule, Rick van Meel, Mariëlle Muizer, Nina Maertens en Myrthe Sterk.

Het was de zevende keer dat de Kunstprijs Binnenmaas werd uitgereikt aan een jonge talentvolle kunstenaar. De prijs bestaat uit een stimuleringsbedrag van € 1000,=. Burgemeester André Borgdorff overhandigde de cheque aan winnares Roos Pierson.

De expositie met werken van alle kunstenaars is nog te bezichtigen tot en met donderdag 15 maart 2018 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.